Μετά την Ε.Ε. ο Ερντογάν αγνοεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Μετά την Ε.Ε. ο Ερντογάν αγνοεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Toυρκία αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk αναφέρει πως το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη δοκιμή του συστήματος.

Το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, ενώ το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφέρεται σε εκτοξεύσεις τριών πυραύλων. Την Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ενώ την Πέμπτη συνομίλησαν τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί». Η Ουάσιγκτον αναφέρει πως «ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας, εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα. Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δοκιμή με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Oυάσιγκτον έχει αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και δεν παραδίδει τα συγκεκριμένα μαχητικά στην Αγκυρα. Παράλληλα, η Αγκυρα επιμένει στις θέσεις της σχετικά με την περιοχή που βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις» και ισχυρίζεται πως συνεχίζει τις εργασίες του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και τονίζει πως το ερευνητικό σκάφος προστατεύεται από το τουρκικό ναυτικό.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας Σεμπνέμ Ακτοπ ανέφερε πως «τo σεισμογραφικό μας πλοίο “Ορούτς Ρέις” σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας έχει ξεκινήσει ξανά τις εργασίες του στις 12 Οκτωβρίου εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει να συνοδεύει και να προστατεύει τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά μας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ακτοπ κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία για τις αναγγελίες NAVTEX και υποστηρίζει πως κάποιες από τις περιοχές βρίσκονται εντός τουρκικής περιοχής ευθύνης.  «Οπως έχουμε ανακοινώσει το 2009, έχουμε καθορίσει τους σταθμούς αναγγελιών NAVTEX στη Σαμψούντα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στην Αττάλεια. Ομως κάποιες αναγγελίες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων γίνονται εντός των περιοχών NAVTEX της Τουρκίας, για να υποστηριχθούν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί τους», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας. ​​​​​​Εντονη ήταν, τέλος, η αντίδραση της Αγκυρας στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Δεν μας προκαλεί εντύπωση πως η Ε.Ε. που είναι προκατειλημμένη και αγνοεί τις θέσεις της χώρας μας, χαρακτηρίζει “πρόκληση” την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι. «Η Ε.Ε. αντί να προωθεί τον διάλογο, τη συμφιλίωση και μια άνευ όρων θετική ατζέντα, συνεχίζει τη ρητορική των κυρώσεων κι αυτό δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητική στάση. Η Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται δίχως όρους στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα περάσει η χρήση απειλητικής γλώσσας κατά της Τουρκίας. Περιμένουμε από την Ε.Ε. αντί των απειλών εναντίον μας, να φέρει προτάσεις αντικειμενικές που να εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση του Ακσόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή