«Ορούτς Ρέις», «Κανουνί» και υπερπτήσεις

«Ορούτς Ρέις», «Κανουνί» και υπερπτήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά συνέχιζε και χθες την πορεία του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», κινούμενο από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά εντός της περιοχής που έχει δεσμευθεί στα νότια του Καστελλόριζου από την περασμένη Κυριακή. Μέχρι και χθες το «Ορούτς Ρέις» δεν είχε πλησιάσει εγγύτερα από 25 ν.μ. από το Καστελλόριζο. Βέβαια, εφόσον συνεχίσει την πορεία αυτή, μοιραία κάποια στιγμή στα επόμενα 24ωρα θα προσεγγίσει και την περιοχή των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, από όπου αρχίζει περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.

Παράλληλα και χθες, η Αγκυρα συνέχισε στο μοτίβο του σόου επίδειξης ισχύος, με το πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» να συνεχίζει τον πλου προς την Κωνσταντινούπολη μέσω των διεθνών υδάτων του Αιγαίου πελάγους, συνοδεία δύο πολεμικών. Επιπλέον, η τουρκική αεροπορία επανήλθε χθες και στην τακτική των υπερπτήσεων, την οποία είχε εγκαταλείψει για κάποιο χρονικό διάστημα. Γενικά φαίνεται ότι οι διώξεις κατά της τουρκικής αεροπορίας έχουν επηρεάσει και τον αριθμό των μαχητικών που η Αγκυρα κατορθώνει κάθε φορά να απογειώνει. 

Τουρκικά μαχητικά

Χθες, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες Χίου. Και χθες, οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) συντηρούσαν την παρουσία μονάδων στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του «Ορούτς Ρέις», έχοντας διαρκή επιχειρησιακή εικόνα για τις τουρκικές κινήσεις. 

Πάντως, εν αντιθέσει προς όλα όσα είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη κρίση (10 Αυγούστου-12 Σεπτεμβρίου), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) δεν βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, αλλά έχουν μια πολύ πιο περιορισμένη, αν και εμφανή, παρουσία. Χθες, πάντως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συνέχισε την περιοδεία που κάνει σε μείζονες σχηματισμούς του συνόλου των Ε.Δ., αυτή τη φορά με στάση στον Εβρο. Εκεί επιθεώρησε σχηματισμούς, μονάδες και φυλάκια επιτήρησης, ενώ έλεγξε σχέδια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τμημάτων Αμεσης Αντίδρασης. Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι ο κ. Φλώρος διαπίστωσε το υψηλό ηθικό, το άριστο πνεύμα, την ετοιμότητα, την αποφασιστικότητα και τη θέληση στην εκτέλεση της αποστολής.

Επιπλέον, χθες, ανακοινώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση η όγδοη τριμερής Σύνοδος Κορυφής, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, η οποία θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τους προέδρους Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη θα έχει ως βασικά ζητήματα της ατζέντας το Κυπριακό, τις έκνομες τουρκικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τα δεδομένα στην Ανατ. Μεσόγειο. Πρόκειται για την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής, μετά την υπογραφή της συμφωνίας τμηματικού καθορισμού αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ καθώς έχει κυρωθεί σε όλα τα επίπεδα και στις δύο πλευρές. 

Εντονο ενδιαφέρον

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κοινή διακήρυξη των τριών χωρών, σε μια φάση όπου έχει αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη και βαθύτερη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και επέκταση σε θέματα που συνδέονται με τα ευρύτερα πολιτικά ζητήματα της περιοχής με επίκεντρο, όχι μόνο την τουρκική στάση, αλλά και την εντεινόμενη παρουσία χωρών, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή