Στ. Πέτσας για Τουρκία: Οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα

Στ. Πέτσας για Τουρκία: Οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράνομη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την απόφαση της Άγκυρας για επαναπροσδιορισμό των περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε πως οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα.

«Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια» σημείωσε και πρόσθεσε πως πρόκειται για απόφαση που προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα.

Επισήμανε δε ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάθεση έχει καθοριστεί από τη δεκαετία του 1950 και έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), ενώ συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, δηλαδή το FIR Αθηνών.

«Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες»

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. επανέλαβαν στο κείμενο συμπερασμάτων την ομόφωνη αξίωση τους προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως είπε, η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. «Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Όρουτς Ρεις να προσεγγίσει σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων είπε ότι «η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και «κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιζόμαστε και τα δύο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα, είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

«Ο φράχτης στον Έβρο στέλνει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα»

Ως προς τον φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, είπε ότι η δημιουργία του «συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα».

Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε, «πέραν του βασικού αμυντικού και αποτρεπτικού του χαρακτήρα του, ο φράχτης αυτός συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς θα λειτουργήσει και ως σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα. Συνολικά, όπως είπε, σε έναν χρόνο, 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή