Εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις τουρκικές ενέργειες

Εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις τουρκικές ενέργειες

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή, με τελευταία την ανακήρυξη –μέσω της ανάρτησής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως– περιοχής αρμοδιότητας Ερευνας και Διάσωσης που ταυτίζεται με τη «Γαλάζια Πατρίδα», αναλαμβάνει η Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έστειλε επιστολές προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον οποίο τονίζει ότι, μεταξύ άλλων, η Αγκυρα δημιουργεί «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ». Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει το θεμελιώδες δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ε.Ε. (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει, επίσης, σε καταγγελίες στους Διεθνείς Οργανισμούς Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και Ναυτιλίας (IMO) για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή