Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θα ολοκληρώσουμε τις έρευνες σε δύο μήνες – Πού βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις»

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Θα ολοκληρώσουμε τις έρευνες σε δύο μήνες – Πού βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο βρισκόταν το πρωί της Τρίτης το «Ορούτς Ρέις» η NAVTEX του οποίου λήγει την Πέμπτη και ενώ είναι έκδηλες οι προθέσεις της Τουρκίας να παραμείνει το ερευνητικό σκάφος για αρκετό καιρό στην περιοχή, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας.

Ενδεικτικά, ο Φατίχ Ντονμέζ έκανε λόγο χθες για παραμονή του ερευνητικού σκάφους για πολλούς μήνες, αναφέροντας ότι αν χρειαστεί θα σταλεί και γεωτρύπανο στην περιοχή. 

«Αυτή τη στιγμή το “Ορούτς Ρέις” κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά, στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και όπως ανέφερα πριν, αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε επίσης ότι «το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα». 

«Η Ελλάδα έχει μια θέση πως τα νησιά της έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως σε πολλά σημεία του κόσμου, υπάρχουν παραδείγματα που υποστηρίζουν τις θέσεις μας. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Το έχουμε πει πολλές φορές. Εκείνοι έχουν διεκδικήσεις για μια περιοχή λόγω του Καστελλόριζου, όμως το Καστελλόριζο απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ από την Τουρκία μόλις δύο χιλιόμετρα», πρόσθεσε. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή