Σχεδιασμός γεωτρήσεων κοντά στο Καστελλόριζο από την Άγκυρα

Σχεδιασμός γεωτρήσεων κοντά στο Καστελλόριζο από την Άγκυρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Toυρκία σχεδιάζει να στείλει γεωτρύπανο και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στις περιοχές που έχει κηρύξει διαδοχικές NAVTEX, για το «Ορούτς Ρέις», δηλαδή νοτίως του Καστελλόριζου.

Τα επόμενα βήματα της Αγκυρας τα αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτο NTV για άλλη μία φορά υποστήριξε πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τόνισε πως «η περιοχή που κάνει σεισμικές έρευνες το “Ορούτς Ρέις”, είναι η περιοχή που βρίσκεται νότια της Αττάλειας και του Κας. Είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Είναι οι περιοχές τις οποίες έχουμε παραχωρήσει τα οικόπεδα πριν από πολλά χρόνια».

Ο Ντονμέζ ανέφερε πως τα σχέδια της Τουρκίας προβλέπουν και την αποστολή γεωτρύπανου στις περιοχές στις οποίες θα έχει πραγματοποιήσει τις έρευνες το «Ορούτς Ρέις» (επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε την Κυριακή η «Κ»), καθώς όπως δήλωσε, «τώρα κάνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Φαντάζομαι πως θα τις ολοκληρώσουμε σε δύο μήνες. Μετά στην ίδια περιοχή θα κάνουμε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες κι όπως ανέφερα πριν, αν βρούμε μια περιοχή με μεγάλη προσδοκία, θα στείλουμε το γεωτρύπανό μας για να κάνουμε την πρώτη ερευνητική μας γεώτρηση».

Στη συνέντευξή του ο Ντονμέζ ανέφερε πως η Αγκυρα φροντίζει να μην εισέλθει σε περιοχές εντός των χωρικών υδάτων των νησιών. «Είχαμε ξεκινήσει από τα νοτιότερα σύνορά μας, τώρα εργαζόμαστε βορειότερα κοντά στην Ανατολία πλησιέστερα στην ηπειρωτική χώρα και μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο αρνητικό γεγονός», πρόσθεσε.

Πάντως παρά τις διπλωματικές προσπάθειες και τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, η Τουρκία φαίνεται να διατηρεί τις ίδιες απόψεις και αντιδρά στις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα των νησιών. Ο Ντονμέζ υποστηρίζει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και στοχεύει πάλι το Καστελλόριζο, καθώς αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει διεκδικήσεις για μια θαλάσσια περιοχή λόγω του Καστελλόριζου. 
Ομως το Καστελλόριζο απέχει από την Ελλάδα 580 χιλιόμετρα, ενώ από την Τουρκία μόλις 2 χιλιόμετρα. Η θέση αυτή αγνοεί και προσπαθεί να εμποδίσει την υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τάσουτζου της Αττάλειας, θα ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης πρώτα από την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη σε περιοχές που πραγματοποιεί τώρα σεισμικές έρευνες το «Μπαρμπαρός». Τα ταξίδια των επόμενων μηνών του «Γιαβούζ» θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα έρθουν από το «Ορούτς Ρέις».

Την Κυριακή, η Αγκυρα επέκτεινε την περιοχή ερευνών και διάσωσης της Τουρκίας, προσθέτοντας και περιοχές που φτάνουν σε απόσταση 6 μιλίων από την Κρήτη όπως και δυτικά της Κάσου και της Καρπάθου! Ουσιαστικά όπως ομολόγησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Aντίλ Καραϊσμαΐλογλου στόχος είναι η ολοκλήρωση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε κάθε επίπεδο.
«Στη “Γαλάζια Πατρίδα” επεκτείναμε την περιοχή ερευνών και διάσωσης με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός δημοσιεύοντας και σχετικό χάρτη.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι ανέφερε πως «η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας έχει επεκταθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δραστηριοτήτων εντός της υφαλοκρηπίδας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή