Θετική υποδοχή από Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

Θετική υποδοχή από Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αλβανίας για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης. 

Ειδικότερα, η Άννα Πισονέρο τόνισε: «Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας για το πώς θα προχωρήσουν στο ζήτημα των θαλασσίων διαφορών τους. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων αντιμετωπίζονται πράγματι καλύτερα μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».

Θετική υποδοχή από Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας-1

Η συμφωνία

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν νωρίτερα Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό, που συνεπάγεται γραπτή δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών. Μόχλο πίεσης προς τα Τίρανα, εκτιμάται ότι αποτελεί το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. 

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας. «Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών». Διαβάστε αναλυτικά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή