ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κεντρικό θέμα συζήτησης, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit, οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να βρεθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του κ. Τζόνσον τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική του Κυπριακού μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επίλυσή του θα ήταν προς όφελος όλων.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε ακόμα η προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.