Ακάρ: Διάλογος, όχι εκβιασμοί

Ακάρ: Διάλογος, όχι εκβιασμοί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επαναλαμβάνει τα περί διαλόγου ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα» και εκβιασμούς. Στην Αγκυρα υπάρχει ιδιαίτερη ενόχληση από τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που έχουν στόχο το «πάγωμα» της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Tουρκίας, αλλά και το κάλεσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τις ευρωπαϊκές χώρες για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

O Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εμφανίστηκε να υποστηρίζει κάθε είδους επαφή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί πως τα τελευταία βήματα της Αγκυρας με το «Ορούτς Ρέις» είναι μια απόδειξη πως η Τουρκία «δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και πιέσεις»!

«Eμείς είμαστε υπέρ του δια-λόγου, υπέρ των ειρηνικών διευθετήσεων, πολιτικών λύσεων, των συνομιλιών και των συναντήσεων. Να διεξαχθούν οι διερευνητικές συνομιλίες, να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ όπως και οι συναντήσεις στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, από τις οποίες οι δύο έγιναν στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα. Να μιλήσουμε, να λύσουμε τα προβλήματα με συνομιλίες. Ομως όλοι έχουν καταλάβει πως δεν υποκύπτουμε σε τετελεσμένα, εκβιασμούς και πιέσεις», δήλωσε.

Ο Ακάρ έκανε αναφορά και στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή της Κύπρου. «Στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, στις θάλασσες, όπως και στους αιθέρες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, όπως και των αδελφών μας στην Κύπρο. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», ανέφερε.

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της τουρκικής ΝAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» στις 22 Οκτωβρίου, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχει νέα παράταση για την παρουσία του τουρκικού πλοίου στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Πάντως, επικρατεί νευρικότητα στην τουρκική πολιτική ηγεσία για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στόχο την οικονομία και την άμυνα της Τουρκίας.

Εμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν πως για την απομάκρυνση του «Ορούτς Ρέις» θα πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που δεν παρατηρείται ανάμεσα στις δύο πλευρές. H 8η τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία προκαλεί το ενδιαφέρον την Τουρκίας. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε πως «όσο η Τουρκία μεγαλώνει είναι φυσικό να αυξάνονται και τα ζητήματα στα οποία συμμετέχει». Ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας» και μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της Τουρκίας στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το βράδυ η Tουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για ελληνική NAVTEX που αφορά δραστηριότητες σε νησιά. Η Αγκυρα ισχυρίζεται πως η Λήμνος, η Σαμοθράκη και ο Αγιος Ευστράτιος θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και «με την ελληνική NAVTEX έχει παραβιαστεί η Συνθήκη της Λωζάννης», ενώ προσθέτει πως «για ένα μέρος αυτής της περιοχής, η αρμοδιότητα ανήκει στον σταθμό της Σμύρνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή