ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Liberation: Μόνο η παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να βάλει φρένο στον Ερντογάν

Liberation: Μόνο η παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορούσε να βάλει φρένο στον Ερντογάν

Μονάχα η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Liberation, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προτιμούν τη διαπραγματευτική οδό στις σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο αποδείχτηκε έμπρακτα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, όπου απορρίφθηκαν οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο. 

Για τη Liberation, οι καταδίκες των μονομερών προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι απειλές για οικονομικές κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να βάλουν φρένο στον Ερντογάν, «ο οποίος μπορεί επίσης να παίξει με τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος του». Σύμφωνα με τον συντάκτη, το φρένο αυτό μπορεί να έρθει μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Μόνο η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην κατάσταση στην περιοχή. Και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, καθώς «η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Ερντογάν».

Ο Κατρεμέρ στέκεται και στις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι η εκλογή του Ερσίν Τατάρ ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων «δεν είναι ασήμαντο γεγονός». Αναφερόμενος στον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Κατρεμέρ τονίζει ότι η εκλογή του εντάσσεται στις προσπάθειες της Τουρκίας «να καταλάβει μερικά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε ύδατα που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι τους ανήκουν εδαφικά». 

«Η Τουρκία θεωρεί ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος, βάσει του οποίου θεωρεί ότι τα ύδατα της κατεχόμενης Κύπρου της ανήκουν…», προσθέτει ο συντάκτης.