ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες – Αυτά είναι τα μέτρα στο τραπέζι της κυβέρνησης

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες – Αυτά είναι τα μέτρα στο τραπέζι της κυβέρνησης

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, που κατέγραψαν δύο διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ (667 την Τρίτη και 865 την Τετάρτη) προκαλεί έντονη κινητικότητα στην κυβέρνηση, η οποία μελετά νέα μέτρα για να θέσει φραγμό στη διασπορά της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτή αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Ο πρωθυπουργός θα έχει νωρίτερα συνάντηση και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και αναμένεται να προχωρήσει και σε δήλωση.  

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει στο τραπέζι μια σειρά από νέα μέτρα για τις περιοχές όπου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 είναι πορτοκαλής, ώστε να μην εξελιχθεί σε κόκκινο. Το νέο πλέγμα των μέτρων δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ληφθεί αποφάσεις υπό την πίεση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα τρία μέτρα

  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια -αυτή τη στιγμή- αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας.
  • Στο τραπέζι βρίσκεται και το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας, ωστόσο εξετάζεται το πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.
  • Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες – Αυτά είναι τα μέτρα στο τραπέζι της κυβέρνησης-1

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο πορτοκαλί

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται: Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λέσβος, Σάμος, Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Σέρρες, Λάρισα, Βοιωτία και συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και από χθες η Καστοριά.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών», επισήμανε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.