Προτροπές από ΝΑΤΟ για χαμηλούς τόνους

Προτροπές από ΝΑΤΟ για χαμηλούς τόνους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη αποφυγής της όξυνσης μέσω δημόσιων δηλώσεων και προσφυγής σε επαφές που θα μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας (θα ακολουθήσει και δεύτερη σήμερα).

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν απάντησε ευθέως σε ερώτηση της «Κ» για το αν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός απεμπλοκής που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές για την αποτροπή ενός στρατιωτικού ατυχήματος σε καιρούς εντάσεων. Με την απάντησή του, ωστόσο, επιχείρησε να ενθαρρύνει την Αθήνα και την Αγκυρα να τον χρησιμοποιήσουν.

Ο μηχανισμός απεμπλοκής δεν θα επιλύσει τα υποκείμενα ζητήματα, παραδέχθηκε, αλλά μπορεί «να συμβάλει στην εκτόνωση των εντάσεων και να ανοίξει τον δρόμο για τις διερευνητικές συνομιλίες». «Αναζητούμε τρόπους να ενισχυθεί και να επεκταθεί ο μηχανισμός αυτός», σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό ήταν ένα από το θέματα που συζήτησε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και την Αγκυρα. Ο μηχανισμός, υπενθύμισε, «έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί σε τεχνικό-στρατιωτικό επίπεδο – και αυτό είναι σημαντικό: πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε περιστατικά και ατυχήματα».

Αυτήν τη «βαριά ευθύνη» για την αποτροπή ατυχημάτων και πιθανής απώλειας ζωών, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, «δεν μπορεί να την επωμίζονται αποκλειστικά οι πλοίαρχοι, τα πληρώματα και οι πιλότοι που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο». Για τον λόγο αυτό «επαφίεται σε εμάς να λάβουμε τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις ώστε να αποτρέψουμε» μία τέτοια εξέλιξη. Ο γ.γ. της Συμμαχίας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «συναντιούνται σε καθημερινό επίπεδο εδώ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ» και επαίνεσε τις δύο πλευρές για τη δέσμευσή τους στον μηχανισμό, που «διασφαλίζει την υπεύθυνη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα».

O κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει εμπλοκή» στη σύρραξη και καλώντας τόσο στην Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν πλήρως την κατάπαυση πυρός και να τερματίσουν πλήρως τις εχθροπραξίες. «Περιμένω από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τη σημαντική της επιρροή» επί της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης για να «αμβλύνει τις εντάσεις», δήλωσε με νόημα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα που το Bloomberg χαρακτήρισε τον «ελέφαντα στην ψηφιακή αίθουσα»: την ενεργοποίηση του συστήματος S-400 από την Αγκυρα. Σε ψηφιακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, τόνισε ότι η χώρα της, «όπως και ολόκληρη η Συμμαχία του ΝΑΤΟ, έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την Τουρκία από το να αγοράσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από τον αναγνωρισμένο αντίπαλό μας, τη Ρωσία». Η κ. Μπέιλι Χάτσινσον χαρακτήρισε τη δοκιμή των S-400 από την Τουρκία «πολύ ανησυχητική για όλους μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή