Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα από ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα από ΣΥΡΙΖΑ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης αναμένεται να κινηθεί το επόμενο τριήμερο η Βουλή, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να αξιοποιήσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τινάζοντας προσωρινά στον αέρα τη διαδικασία ψήφισής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εκτρωματικό», εκτοξεύοντας εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά βαριές εκφράσεις, όπως «υπηρέτες συμφερόντων» και εκτελεστές συμβολαίου με τις τράπεζες, καταγγέλλοντάς τους σε υψηλούς τόνους ότι βάζουν χωρίς μνημόνια «ταφόπλακα» στην προστασία της πρώτης κατοικίας, διαμορφώνοντας νέα γενιά νεόπτωχων. «Δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Ελληνες στα μουλωχτά, σαν τους κλέφτες», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αντιδράσεις

Οι δηλητηριώδεις αιχμές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. «Η πρόταση μομφής, η οποία μπορεί στη σωστή δόση να καταστεί φάρμακο για την πολιτεία, όταν ασκείται καταχρηστικά καθίσταται σωστό φαρμάκι γι’ αυτή», σχολίασε καυστικά, κατηγορώντας κατ’ ουσίαν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της ότι θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον στον βωμό του κομματικού, λόγω αδυναμίας στάθμισης της κρίσιμης συγκυρίας με την πανδημία και την τουρκική επιθετικότητα.

«Αιδώς Αργείοι», αντέδρασε έντονα ο Χρήστος Σταϊκούρας στη μομφή εναντίον του, καταλογίζοντας στον Α. Τσίπρα «θράσος», αφού όπως τον κατηγόρησε σε αντιδιαστολή με την υπόσχεσή του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» εντέλει με δική του υπογραφή καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 οριζόντια η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν, λέω στον κ. Τσίπρα», κατέληξε με νόημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας είχε πέσει στο τραπέζι από τις αρχές της εβδομάδας, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Χθες το πρωί, ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να προχωρήσει, προκειμένου να προκαλέσει διευρυμένη συζήτηση και να πάψει ο πρωθυπουργός να «κρύβεται» σε ένα μείζον νομοσχέδιο. Στους διαδρόμους της Βουλής πάντως κυριαρχούσαν ερμηνείες περί προσπάθειας διεξόδου στον παρατεταμένο κύκλο εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, απόπειρας εξαναγκασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα διά ζώσης μπρα ντε φερ και πειθούς περί εκπροσώπησης της μεσαίας τάξης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού», σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Για προσχεδιασμένο «έγκλημα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο η Ν.Δ. έδωσε τη χαριστική βολή, μίλησε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Κακόφωνη κοκορομαχία», με την οποία περνάει στα ψιλά το νομοσχέδιο «έκτρωμα», διερμήνευσε το ΜέΡΑ25. «Πεθαίνετε τους Ελληνες», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών θα ξεκινήσει στις 18.00 σήμερα και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή