Δικλίδα ασφαλείας για διώξεις αιρετών με νέα ρύθμιση

Δικλίδα ασφαλείας για διώξεις αιρετών με νέα ρύθμιση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρητές διευκρινίσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της παύσης ποινικών διώξεων αιρετών της Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, για πληρωμές ενταλμάτων που έγιναν μέχρι 31/7/2019, παρέχει διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με τη νέα ερμηνευτική ρύθμιση του Τάκη Θεοδωρικάκου (άρθρο 68 νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης) αποσαφηνίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η άρση του αξιόποινου αφορά αποκλειστικά και μόνο πληρωμές που έγιναν, αφού προηγουμένως κρίθηκαν νόμιμες από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΓΛΚ, εξαιρώντας ρητά από αυτή την πρόνοια τις περιπτώσεις όσων «προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΓΛΚ».

Στόχος της διευκρινιστικής διάταξης είναι η άρση αμφιβολιών περί της σκοπιμότητας και διαφάνειας της ήδη ψηφισθείσας βουλευτικής τροπολογίας (του Νικήτα Κακλαμάνη), που είχε προκαλέσει πρόσφατα «πόλεμο» με το Κίνημα Αλλαγής και την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, μέσω καταγγελιών για «επαίσχυντη» τροπολογία «γενικής αμνηστίας σε σκάνδαλα του παρελθόντος» και «πλυντήριο» πολύκροτων υποθέσεων.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αποκρούσει από την πρώτη στιγμή τα βέλη, διαβεβαιώνοντας ότι το περιεχόμενο της βουλευτικής τροπολογίας είναι κρυστάλλινο και αποδίδοντας τις κατηγορίες που δέχθηκε σε σπέκουλα ή παρερμηνεία του περιεχομένου της. Προκειμένου, ωστόσο, να μπει οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι «το πρόταγμα κάθε κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης είναι η διαφάνεια για όλους και όλα», είχε προαναγγείλει εξαρχής την κατατεθείσα ερμηνευτική ρύθμιση. Αναλύοντας, δε, το σκεπτικό της επίμαχης ρύθμισης, το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνει ότι η ποινική δίωξη για την πληρωμή δαπανών που έλαβε χώρα μετά τη θεώρηση των οικείων ενταλμάτων πληρωμής κι ενώ υπήρχε τεκμήριο νομιμότητας αντιβαίνει στην ασφάλεια του δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας. Η αρχική ρύθμιση, που είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση, ψηφίστηκε στις 8 Οκτωβρίου με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή