Στα σκαριά επίσκεψη του Πούτιν

Στα σκαριά επίσκεψη του Πούτιν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας διακρίνονται στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου. Εφόσον όλα προχωρήσουν κατά τον υπό συζήτηση σχεδιασμό, το 2021, έτος 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψης του κ. Πούτιν είναι η 6η Σεπτεμβρίου, η οποία συμπίπτει με την ημέρα του 1828 που η Ρωσία αναγνώρισε ντε φάκτο την ανεξαρτησία της Ελλάδας (η κρατική οντότητα επήλθε δύο χρόνια μετά, το 1830).

Χωρίς να ανεβάζουν τον πήχυ ψηλά, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο στόχος από την επικείμενη επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα είναι «να λιώσουν οι πάγοι», καθώς οι ελληνορωσικές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε ένα από τα χειρότερα σημεία που είχαν φτάσει ποτέ. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο «θετικό», όπου η Μόσχα φαίνεται να είναι ενοχλημένη από την Αγκυρα, ύστερα από μια σειρά τουρκικών κινήσεων, με κυριότερη την εμπλοκή της Αγκυρας στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι το οποίο δεν βλέπει καθόλου θετικά η Μόσχα.

Το βασικό ερώτημα βεβαίως είναι τι περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Λαβρόφ. Αρμόδιες πηγές λένε πως δεδομένου ότι η Ρωσία είναι από τις λίγες «μεγάλες δυνάμεις» που δεν έχουν πάρει καθαρή θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη, αυτό σημαίνει πως έχει ακόμα διπλωματικό κεφάλαιο να δώσει. Συνεπώς στην παρούσα φάση θα ήταν πιο χρήσιμο, από ακόμη μία δήλωση καταδίκης της Τουρκίας, να μπορέσει η Μόσχα να λειτουργήσει εκτονωτικά για την κρίση, καθώς, παρά την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, η επιρροή είναι δεδομένη. Αρμόδια μάλιστα κυβερνητική πηγή σχολίαζε στην «Κ» σχετικά πως οι σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας περνούν περίοδο «μεγάλης κόπωσης» και έτσι υπάρχει ανάγκη για νέα διπλωματικά όπλα. 

Γενικότερα, κατά την Αθήνα, έπειτα από μια περίοδο «παγετώνων», προέχει αυτή τη στιγμή «να χτιστεί εκ νέου μια εμπιστοσύνη», που είναι ο βασικός στόχος της επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Η σχετική βούληση άλλωστε, για εξισορρόπηση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, είχε διαφανεί ήδη από την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, καθώς λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία είχε βρεθεί στη Μόσχα (Φεβρουάριος 2019) πραγματοποιώντας τετ α τετ με τον τότε Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ είχε γεύμα εργασίας με τον κ. Λαβρόφ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στις επαφές του κ. Λαβρόφ με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση σε Καύκασο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή