ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

Σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν οι δύο πρώτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκαν στο βήμα.

«Χαριστική βολή» στην κοινωνία χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό καθεστώς, η κ. Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι η μομφή στον Χρήστο Σταϊκούρα είναι μομφή από την κοινωνία.

Σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα-1

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης, οι αντοχές όλων μας, όλης της κοινωνίας, δοκιμάζονται. Πρωτίστως το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Εξίσου όμως και στην οικονομία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της: Την επιλογή να μην αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό στην οικονομία. Έκανε την επιλογή να εξακολουθήσει και να επιταχύνει, εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία αντιστροφή, την ευθεία πολιτική της επίθεσης στους εργαζόμενους, της συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της συμπίεσης των λαϊκών νοικοκυριών, της συμπίεσης των μεσαίων νοικοκυριών, της διεύρυνσης των ανισοτήτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτή την πολιτική επιλογή, αν και είχε τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, αφού παρέλαβε δημόσια ταμεία γεμάτα, ρυθμισμένο χρέος, αποθεματικά ύψους 37 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια άνευ προηγουμένου ρευστότητα από την ΕΚΤ, καμία δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανασταλεί.

Από την πλευρά του, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική που συνεχώς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει κρίσιμες σημερινές της επιλογές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έκδοσης απόφασης για την Χρυσή Αυγή, για να σημειώσει ότι υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και σε αυτές τις απόψεις, για να προσθέσει τελικά: «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και δεν μπορείτε να πιάσετε τον Παππά, αλλά δείχνετε μεγάλη ικανότητα να πιάνετε τους μαθητές, τους δεκαπεντάχρονους! Αυτοί δεν σας ξεφεύγουν! Και μιλάτε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αναφερόμενος στον πτωχευτικό, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική έκφραση των τραπεζών «Αδιαφορείτε γι’ αυτό που έρχεται διότι, ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει μια εξελισσόμενη ύφεση, εκφράζετε τα συμφέροντα των λίγων», ανέφερε.

Ο Χρ. Σταϊκούρας

‘Ακαιρη, άστοχη και υποκριτική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την πρόταση δυσπιστίας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδυναμία άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα του τόπου.

Ανοίγοντας την ομιλία του, που έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της συμπολίτευσης, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία (στο προοίμιο του λόγου του «Υπέρ του Αδυνάτου») ο οποίος έγραφε: «κύριοι βουλευτές, δεν απέχω πολύ από το να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη. Γιατί, ενώ πρωτύτερα δεν είχα αφορμή, με βάση την οποία να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα δα εξαιτίας του έχω πάρει».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκαιρη, διότι κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ «δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις» [..] «την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής». Για ακόμη μία φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει, «ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο  η πρόταση δυσπιστίας είναι άστοχη καθώς το υπουργείο Οικονομικών πέρασε 14 νομοσχέδια, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υλοποίησε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο «τη μείωση του – διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα» ενώ, «ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση [..] προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Προσδοκούμε, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, «όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους. Συνεπώς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, «πάει πολύ να μας κουνάνε το «δάχτυλο» αυτοί που επέβαλαν πλήθος νέων φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά, τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος σε ορισμένους δείκτες τις ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, είπε ότι η ορθότητα της πολιτικής της ΝΔ αναγνωρίζεται από την πραγματική οικονομία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ύψους 36,9 δισ. ευρώ, με 16 δισ. ευρώ, μέσα από 7 εξαιρετικά επιτυχημένες εκδόσεις μακροχρόνιου χρέους στις διεθνείς αγορές, με αποκορύφωμα την προχθεσινή έκδοση, 15ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,9% το 2019, μεγαλύτερη από το 2018, υψηλότερη, για πρώτη φορά από το 2009, από τη μέση επίδοση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι υποκριτική, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015, επέβαλε και διατήρησε – επί 4ετίας – κεφαλαιακούς περιορισμούς, οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση, ενώ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς, παίρνοντας μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύγκρουση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα-2

Σύγκρουση με Τσακαλώτο

Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Σταϊκούρα και του Ευκλ. Τσακαλώτου. 

Εάν ήθελε ο πρωθυπουργός να υποστήριζε τον κ. Σταϊκούρα, έπρεπε να είναι εδώ χθες για τον Πτωχευτικό Κώδικα και να μην κρύβεται. Θα τον στήριζε, εάν μετέτρεπε αυτή την πρόταση μομφής σε μομφή κατά της κυβέρνησης, αλλά τον αφήνει έτσι, γιατί αυτός θέλει να αποφύγει την όποια συζήτηση για το πτωχευτικό, είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την ώρα της διαχείρισης της πανδημίας και της εξέλιξης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.  

Να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν τα έγγραφα που κατέθεσα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φέρουν την υπογραφή σας, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο, διότι είχατε πει στις 31/10/2015 στη Βουλή, ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουμε λύσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων, και είμαστε στο 2020 που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύσατε εσείς, αλλά το διογκώσατε, είπε. 

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι τέτοιες προτάσεις, οι πρωθυπουργοί τις μετατρέπουν σε προτάσεις εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κε Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός σας δεν σας καλύπτει, παρότι σας χειροκροτεί, είπε ο κ. Λοβέρδος. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να καταθέσει αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τον Πτωχευτικό Κώδικα: «Χωθήκατε κάτω από την πολιτική φούστα του κου Βαρουφάκη (που κατέθεσε σχετικό αίτημα) για να βρείτε επιχειρήματα. Ταυτίζεστε μαζί του, διότι μαζί καταστρέψατε τη χώρα το 2015», είπε ο κ. Λιβανός.