Επιβεβαίωση Ερντογάν για S-400

Επιβεβαίωση Ερντογάν για S-400

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

«Πράγματι έγιναν οι δοκιμές (σ.σ. των S-400) και γίνονται. Δεν μας αφορά, ούτε μας δεσμεύει η αντίδραση των ΗΠΑ. Εμείς αν δεν δοκιμάσουμε αυτά που διαθέτουμε, τότε τι θα κάνουμε; Οπως είναι αναμενόμενο δεν θα ρωτήσουμε τις ΗΠΑ. Εμείς μαζί με τους S-400 κάνουμε τεστ και σε άλλα οπλικά συστήματα και σε αυτά που έχουμε αγοράσει από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να δικαιολογήσει την αγορά του ρωσικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως «και η Eλλάδα διαθέτει S-300, δεν κάνει μόνο δοκιμές, τα χρησιμοποιεί. Τους λένε κάτι οι ΗΠΑ; Τους ρωτάνε κάτι; Oχι! Αυτοί οι κύριοι φαίνεται πως ενοχλήθηκαν επειδή είναι ένα οπλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας», τόνισε ο Ερντογάν. Τούρκοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφεραν πως «όταν αγοράζουμε μια τηλεόραση την ελέγχουμε αν λειτουργεί, δεν θα το κάνουμε για τους S-400;».

Μία ώρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τους S-400, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα ανέφερε πως διακόπτει προσωρινά όλες τις υπηρεσίες θεώρησης στην Τουρκία, λόγω αξιόπιστων αναφορών σχετικά με πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές εναντίον Αμερικανών υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, «η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία έγινε αποδέκτρια αξιόπιστων αναφορών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές εναντίον Αμερικανών πολιτών και αλλοδαπών υπηκόων στην Κωνσταντινούπολη, όπως και του γενικού προξενείου των ΗΠΑ, καθώς και πιθανών άλλων (αμερικανικών συμφερόντων) τοποθεσιών στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα ανασταλούν οι λειτουργίες όλων των υπηρεσιών της αποστολής των ΗΠΑ, δηλαδή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, του γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, του προξενείου στα Αδανα και του προξενικού γραφείου στη Σμύρνη. Η πρεσβεία με την ανακοίνωσή της ζητεί από τους υπηκόους των ΗΠΑ «να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε τοποθεσίες όπου μπορούν να συγκεντρωθούν Αμερικανοί ή αλλοδαποί πολίτες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων γραφείων ή εμπορικών κέντρων». Να παρουσιάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες έχουν προβεί η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ζητούν Δημοκρατικοί γερουσιαστές από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον καλούν να τους ενημερώσει για το εάν συντρέχουν λόγοι περιορισμού ή τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας και της πώλησης όπλων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι Αμερικανοί νομοθέτες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να συνυπολογιστούν οι δραστηριότητες της Αγκυρας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή