«Αστερίσκοι» από Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο

«Αστερίσκοι» από Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μικρή καθυστέρηση στη συλλογή υπογραφών για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να διαρρεύσει το μυστικό της πρωτοβουλίας που σκόπευε να πάρει. Για αυτό τον λόγο το γνώριζαν μόνο λίγοι στενοί συνεργάτες του. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία του διευθυντή του γραφείου του, Μιχάλη Καλογήρου, ανέλυσε στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το σκεπτικό του λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο γραφείο του στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Ραγκούσης συμφώνησαν αμέσως με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξαν πως το θέμα του πτωχευτικού κώδικα δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά και ειδικά η κατάργηση του καθεστώτος της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Οι σκέψεις

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως περισσότερο σκεπτικοί εμφανίστηκαν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου. Οχι ως προς την ουσία της κίνησης, αλλά ως προς την επιλογή του timing και αν ενδεχομένως κάποια άλλη στιγμή ή ένα άλλο νομοσχέδιο θα προσφερόταν για ακόμα πιο μεγάλη επίθεση προς την κυβέρνηση. Είχαν άλλωστε και οι δύο σηκώσει όλο το βάρος της σύγκρουσης με τη Ν.Δ. την ίδια ημέρα στη Βουλή.  

Η συζήτηση για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί άνοιξε και στο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και στο ενδεχόμενο η πρόταση δυσπιστίας να έμπαινε προσωρινά στον «πάγο», ώστε να χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αποτελεί σημαία της οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν πως η πανδημία και οι πιο δύσκολες συνθήκες που αναμένονται πιθανότατα να μην επιτρέψουν την ανάληψη μιας τόσο κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Τα επιχειρήματα

Στη σύσκεψη προετοιμάστηκαν και για τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί ανεύθυνη κίνηση εν μέσω κορωνοϊού και ελληνοτουρκικών».

Συνήθως οι προτάσεις δυσπιστίας λειτουργούν συσπειρωτικά για την πλειοψηφία, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως με αυτή την κίνηση θα ορίσει και θα αλλάξει την ατζέντα, βγάζοντας το κόμμα από την εσωστρέφεια και ανεβάζοντας στον υψηλότερο βαθμό τους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς. 

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην αυριανή ημέρα με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, αφού ένας από τους βασικούς στόχους ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έρθει στη Ολομέλεια και να βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή