Το εμπάργκο όπλων, «εργαλείο» στη φαρέτρα της Αθήνας

Το εμπάργκο όπλων, «εργαλείο» στη φαρέτρα της Αθήνας

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα έξαρση του κορωνοϊού και στις επιπτώσεις της στην οικονομία, αλλά και στην ανάσχεση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας κινείται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε άλλο ένα όπλο στη διπλωματική φαρέτρα της Ελλάδας, καθώς ζήτησε από τα κράτη-μέλη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό προς την Τουρκία, όπως προβλέπει το πλαίσιο της Ε.Ε. για τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή με στόχο την περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί που η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τόσο διά του ιδίου του κ. Μητσοτάκη στις επόμενες Συνόδους Κορυφής με «ορόσημο» τον Δεκέμβριο, όσο και διμερώς με συγκεκριμένα κράτη-μέλη και ειδικότερα με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές οπλικών συστημάτων προς την Αγκυρα.

Συνέχεια της πρωτοβουλίας

Μάλιστα, την περασμένη Tρίτη, ως «συνέχεια» της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλεθ-Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, τα βασικά σημεία των οποίων φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ». Σε σχέση με το Βερολίνο, ζητείται να μη δοθούν άδειες εξαγωγής συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, ειδικά για υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα. Συγκεκριμένα, στις επιστολές του κ. Δένδια υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων:

«Οπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου καταδίκασε με τον πιο αυστηρό δυνατό τρόπο τις συνεχείς, μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνον αγνοεί τα ευρωπαϊκά κελεύσματα για σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, αλλά κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετική συμπεριφορά της εναντίον της χώρας μου. Ειδικότερα, το ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του.

Αυτή η επιθετική συμπεριφορά συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επειτα από σχετικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν ευθέως τα κριτήρια (4) και (5) της Κοινής Θέσης 2008/044/CFSP. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να απέχουν από την έκδοση αδειών για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας με προορισμό τρίτα κράτη τα οποία είναι υπεύθυνα για τέτοιες παραβάσεις.

Υπό το φως των παραπάνω, με την παρούσα ζητώ η χώρα σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επιτραπεί η έκδοση τέτοιων αδειών εξαγωγής προς την Τουρκία.

Παραμένω σταθερά πεπεισμένος για την προσήλωση της χώρας σας και τη δική σας προσωπικά, στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές». Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας απηύθυνε επιστολή και προς τον αρμόδιο επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Ολιβερ Βαρχέλι. Η Αθήνα επί του παρόντος ζητεί την καταγραφή των σημείων της Τελωνειακής Ενωσης που παραβιάζονται από την Τουρκία, με επόμενο λογικό βήμα –εάν η Αγκυρα επιμείνει στην παραβατική της συμπεριφορά– την αναστολή της.

Οπως προαναφέρθηκε, η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη είναι ο έλεγχος της πανδημίας, χωρίς την επιβολή ενός γενικού lockdown που θα ήταν δυσβάστακτο για την οικονομία. Το Μέγαρο Μαξίμου θα αναμείνει τις επόμενες δύο εβδομάδες την πορεία των κρουσμάτων, μετά και τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Ομως, ο προβληματισμός είναι έντονος, παρά το γεγονός ότι η χώρα μετά τις τελευταίες επιτυχείς εξόδους στις αγορές διαθέτει ένα ισχυρότατο «μαξιλάρι ασφαλείας». Ειδικότερα, βραχυπρόθεσμα πηγή ανησυχίας αποτελεί ότι πλήττονται ήδη σοβαρά επαγγελματικές ομάδες, όπως οι καλλιτέχνες, ενώ στον αέρα βρίσκονται και άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως ο χειμερινός τουρισμός. Μεσοπρόθεσμα, είναι προφανές ότι εάν μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου δεν είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα κινδυνεύσει και η τουριστική περίοδος του 2021. 

Τέλος, καθυστερήσεις παρατηρούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Αθήνα έχει διαμορφώσει τον σχεδιασμό της, αλλά σε άλλα κράτη-μέλη οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Οπως λέγεται, με την εκτόξευση των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το κέντρο βάρους έχει μετατεθεί και πάλι στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, αλλά για την Αθήνα είναι κρίσιμο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέσω του Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή