Το αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο πήρε κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ

Το αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο πήρε κεφάλι στον ΣΥΡΙΖΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που ο πυρήνας της Κουμουνδούρου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσα την Προοδευτική Συμμαχία, αυτό που αναζητείται είναι ένας νέος εταίρος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να ξαναβάλει το πόδι του στη δεξιά «πολυκατοικία», αφού η προηγούμενη εμπειρία αποδείχθηκε τραυματική. Η συνεργασία με το Κέντρο εδώ και καιρό δεν του βγαίνει και αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς τα δημοσκοπικά νούμερα δείχνουν τη «βελόνα» κολλημένη στο 20%.

Τον Ιούλιο στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και από τότε σε κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξανασυζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά ψήφισε με τη Ν.Δ. τις αλλαγές στις δημόσιες συναθροίσεις, «παγώνοντας» τα πάντα. Το μπλοκ των Τσακαλώτου, Βούτση, Σκουρλέτη και Φίλη, που είχαν εκφράσει ενστάσεις για την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και για τη «μόλυνσή» του, όπως είχε υποστηρίξει ο τέως υπουργός Οικονομικών, πήρε κεφάλι μέσα στην Κουμουνδούρου. Το τελευταίο διάστημα το κόμμα δείχνει πως κινείται περισσότερο προς τα αριστερά, με τη στήριξη και της «ομπρέλας» που ενώνει όλη την πτέρυγα των κομματικών στελεχών. Οι μεταγραφές πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ –αν και οι πρωτοκλασάτοι μετριούνται στα δάχτυλα πια– έχουν σταματήσει. Μυστικά ραντεβού των «υπαρχηγών» δεν πραγματοποιούνται, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι τόσο ενεργός σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ και άλλα στελέχη που προωθούσαν τη σύσφιγξη των σχέσεων με το ΚΙΝΑΛ (Χρ. Σπίρτζης, Ν. Μαδεμλής) αναμένουν στο ακουστικό τους νέες οδηγίες.

Ο μεσαίος χώρος

Αυτό δεν σημαίνει πως ο μεσαίος χώρος έχει εγκαταλειφθεί. Μάλλον η λογική του «ώριμου φρούτου» φαίνεται πως ακολουθείται σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ.

Η δημιουργία ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού πόλου, στον οποίο θα πραγματοποιηθούν ευρύτερες συνεργασίες, φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα, τουλάχιστον μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ τον ερχόμενο Νοέμβριο για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Σε αυτή τη φάση, στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλαβαίνουν πως δεν έχει κανένα λόγο η Φώφη Γεννηματά να ανοίξει τα χαρτιά της για τις εκλογικές συνεργασίες που τυχόν θα προκρίνει. Το ίδιο υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως ισχύει και για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει, άλλωστε, να υπάρξει και ένας τρίτος υποψήφιος, που να εκπροσωπεί τη δεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη. Στο Κίνημα Αλλαγής εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως «δεν θα γίνουν το συμπλήρωμα κανενός». Με μεγάλη δόση αυτοκριτικής, ένας από τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδεχόταν στην «Κ» πως «έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θελκτικός. Πρέπει να γίνουμε πιο ισχυροί».  

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως η σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ είναι σε δεύτερη μοίρα. Το νέο «νούμερο δύο» του κόμματος δρα στο συγκεκριμένο θέμα ως συνεχιστής της γραμμής Σκουρλέτη προς την ενίσχυση της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Την προσπάθεια προσέγγισης ενός πιο ριζοσπαστικού κοινού, με έντονα αντιδεξιά αισθήματα, ενίσχυσε και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Με τη φωτογραφία των Μητσοτάκη – Σαμαρά, τον τίτλο «Δεν είναι αθώοι» και φόντο τον αγκυλωτό σταυρό, ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν μπορεί να πλησιάσει το μετριοπαθές κοινό του Κέντρου που βρίσκεται μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ. Το πρωτοσέλιδο μπέρδεψε και τις γραμμές των τάσεων, αφού κορυφαία προεδρικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, το υιοθέτησαν, ενώ πιο κομματικοί, όπως ο Νίκος Φίλης, δεν έκρυψαν πως θα άλλαζαν τη διατύπωση. Στο αντι-ΚΙΝΑΛ μέτωπο πρέπει να συνυπολογιστεί και η τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που επέλεξε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Ραγκούσης), οι οποίοι κάθε άλλο παρά για τις καλές σχέσεις τους με τη Χαριλάου Τρικούπη φημίζονται. Στις αναλύσεις τους, στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος φόβος της κ. Γεννηματά είναι να αρχίσει να ανεβαίνει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση αυτή τη λογική ερμηνεύουν την τακτική της να βγει από τα δεξιά του Αλέξη Τσίπρα και στα ελληνοτουρκικά, υιοθετώντας μια υπερπατριωτική γραμμή, που δεν αποκλείει ακόμα και το σενάριο της εμπλοκής αν το «Ορούτς Ρέις» περάσει τα 12 ναυτικά μίλια. 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσαν να χωνέψουν επίσης ότι ακόμα και για την πρόταση δυσπιστίας το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «κάνει πλάτες» στην κυβέρνηση. Η πίεση, πάντως, που ασκούν κατά καιρούς οι Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης στη Φώφη Γεννηματά δεν περνάει απαρατήρητη στην Κουμουνδούρου, που εκτιμά πως το επόμενο διάστημα τα αντιδεξιά αισθήματα ακόμα 2-3 βουλευτών δεν θα μπορέσουν να μείνουν κρυφά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή