ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Σχοινά σε Αλτούν περί μη σεβασμού των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη

Απάντηση Σχοινά σε Αλτούν περί μη σεβασμού των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έδωσε απάντηση μέσω Twitter σε ανάρτηση του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, στην οποία κάνει λόγο για μη σεβασμό των Ευρωπαίων ηγετών προς τους Μουσουλμάνους. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλτούν ανέφερε στην ανάρτησή του ότι «κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας – τον τρόπο ζωής μας». 

Απαντώντας στην παραπάνω δήλωση, ο κ. Σχοινάς ανέφερε τα εξής: «Συγγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» έγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραθέτοντας τη διάταξη της συνθήκης της Ε.Ε. για τις βασικές αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 της Συνθήκης, «η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων όσων ανήκουν σε μειονότητες. Αυτές οι αξίες είναι κοινές για τα κράτη – μέλη σε μια κοινωνία, όπου ο πλουραλισμός, η απουσία διακρίσεων, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ,επικρατούν.