Αλ. Τσίπρας: Λάβετε υπόψη την πρόταση μας για τα 12 μίλια

Αλ. Τσίπρας: Λάβετε υπόψη την πρόταση μας για τα 12 μίλια

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας» και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης, λαμβάνοντας, όπως είπε, σοβαρά υπόψη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας… Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο. Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».

Ακολούθως διερωτήθηκε: «Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον νόμο Κατσέλη»

«Νταλκάς σας είναι εν μέσω πανδημίας πώς θα πτωχεύσουν οι Έλληνες και θα παίρνουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον πτωχευτικό κώδικα και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες δίχως ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε ότι «το πρώτο που θα κάνουμε την δεύτερη φορά που θα έλθουμε στην εξουσία θα είναι να καταργήσουμε το νόμο για τις πτωχεύσεις» και διαβεβαίωσε ότι «την δεύτερη φορά που θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».

Απαντώντας στις αιτιάσεις των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ κατά το τριήμερο της συζήτησης, είπε ότι επαναλάμβαναν πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή. Όλοι, με εξαίρεση την Ένωση Τραπεζών. Έμποροι, βιοτέχνες, ενώσεις καταναλωτών, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε σε όλους αυτού; Ότι δε φταίτε εσείς, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι πρωτότυπο;».

Συνέχισε με την κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης: «Θα ξεκινήσω από το πλέον προφανές. Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε. Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν. Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή