Ε.Ε.: Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα

Ε.Ε.: Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ερωτηθείς για τη στάση της Άγκυρας μετά και τις τελευταίες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της Ε.Ε.. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη – μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν» ανέφερε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρη».

«Οι θέσεις των 27 κρατών – μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου. Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της Ε.Ε. ή εναντίον κρατών – μελών της Ε.Ε. πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι η Ε.Ε. είναι αλληλέγγυα με τα κράτη – μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

«Ένα νέο χαμηλό» 

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σημειώνοντας πως η προσωπική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν είναι απαράδεκτη και σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται «ψυχοθεραπεία» για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που ονομάζεται Μακρόν με τους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», σημείωσε ο Ερντογάν. 

Μπορέλ: «Απαράδεκτα τα λόγια του Ερντογάν»

Από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «τα λόγια του πρόεδρου Ερντογάν σε ό,τι αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν είναι απαράδεκτα. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη ρότα αντιπαράθεσης».

Σε δεύτερη ανάρτηση, ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη». 

Κυρ. Μητσοτάκης: «Απαράδεκτη η ρητορική μίσους»

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο Twitter.

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους η οποία στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε και η γαλλική προεδρία τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

«Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή