Χωρίς ασκήσεις στις εθνικές εορτές

Χωρίς ασκήσεις στις εθνικές εορτές

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακύρωση μιας και μετάθεση μιας άλλης άσκησης, προγραμματισμένης στις 28 Οκτωβρίου, προχώρησε χθες η Αγκυρα, με σκοπό να εναρμονιστεί με την πρόταση που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι με μια NAVTEX (1340/20) ακυρώνει τις ασκήσεις που είχαν προαναγγελθεί την Παρασκευή στην Ανατολική Μεσόγειο, λίγο μετά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ με μια δεύτερη (1338/20) μεταθέτει μια άλλη άσκηση στο Αιγαίο κατά μία ημέρα, στις 27 Οκτωβρίου. 

Από την πλευρά της, η Ελλάδα, μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δεν ενεργοποιεί το πεδίο βολής «Καράβια» στο κέντρο του Αιγαίου για την 29η Οκτωβρίου, ημερομηνία εθνικής εορτής της Τουρκίας. Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται, βέβαια, ενώ το «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι επανήλθαν, πάντως, στην τακτική των υπερπτήσεων, καθώς ζεύγος F-16 πέταξε χθες το μεσημέρι πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι, πραγματοποιώντας δύο από τις συνολικά 36 παραβιάσεις που καταγράφηκαν χθες.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για τον τουρκικό παράγοντα, συνομίλησαν χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να βραβευθεί από τον δήμαρχο Αθηναίων. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υπό τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι οποίες δεν κρίνονται ιδιαιτέρως ευνοϊκές. Αλλωστε σήμερα στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή με τους ομολόγους του της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι. Την ίδια ώρα χθες, από την πλευρά της διοίκησης της Τρίπολης της Λιβύης, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την Αγκυρα, παρά το γεγονός ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Γενεύη. 

​​​​​​Εν τω μεταξύ, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον εκλεκτό του, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος και αναδείχθηκε σε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Ερντογάν έκανε σαφή υπαινιγμό για την πιθανότητα λύσης δύο κρατών, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις 15 Νοεμβρίου στο ψευδοκράτος, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τατάρ πρότεινε να κάνουν… πικνίκ στα Βαρώσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή