Επίθεση από Μαξίμου κατά Τσίπρα

Επίθεση από Μαξίμου κατά Τσίπρα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κ. Τσίπρας από επιτιθέμενος έγινε αμυνόμενος». Με αυτή τη φράση αποτιμούν κυβερνητικές πηγές την τριήμερη μάχη στην εθνική αντιπροσωπεία, μετά τη σχετική πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εις βάρος του υπουργού Οικονομικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν μια διαδικασία που γύρισε μπούμερανγκ στον κ. Τσίπρα, καθώς, εκτός των άλλων, επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του είχε ενωτικό τόνο και πέρασε το μήνυμα εθνικής ενότητας στα δύο μείζονα ζητήματα, του κορωνοϊού και των ελληνοτουρκικών. «Το δικό μου μέλημα είναι να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και να διαιρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού. «Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούσε την κατά μέτωπο αντιπαράθεση, εκείνος μιλούσε για το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης», λένε στην «Κ» συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οπως φαίνεται, η τριήμερη μάχη δεν τελείωσε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε χθες ένα σποτ σχετικό με τον πτωχευτικό κώδικα, που πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης, καθώς καταφέρεται προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του σποτ, ο Στέλιος Πέτσας άφησε τους χαμηλούς τόνους της Βουλής, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως «ρίχνεται στη λάσπη» και «κατρακυλά σε μια νέα πολιτική αθλιότητα» επιλέγοντας τις προσωπικές ύβρεις. Η κυβέρνηση σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που «έκλεισε τις τράπεζες με το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα, κόστισε 40 δισ. ευρώ στους Ελληνες φορολογουμένους και στους μικρομετόχους με την τρίτη, αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έκανε πάνω από 25.000 πλειστηριασμούς κατοικιών και θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Και τώρα «έχει τέτοιο θράσος, ώστε ζητάει και τα ρέστα». Η αντίδραση της κυβέρνησης στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως ναι μεν επιλέγει τους χαμηλούς τόνους, αλλά όταν δέχεται προκλήσεις δεν θα τις αφήνει αναπάντητες.

Συζήτηση για τα 12 μίλια

Την ίδια ώρα, η αναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως η επέκταση των 12 μιλίων «είναι εθνικισμός» προκάλεσε μεγάλη εσωτερική συζήτηση, την οποία φρόντισε να σταματήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε στο Ιόνιο. Παράλληλα όμως επέστρεψε την μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. «Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε που αυτοπροσδιοριζόταν ως εθνικιστής τότε; Αλλά ήταν η βολική συμμαχία για να παραμείνετε στην εξουσία», είπε. Από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Χρυσοχοΐδη. «Δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε», είπε επιχειρώντας να βάλει τέλος στη σχετική συζήτηση. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Κ.Ο., με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως η επέκταση των 12 μιλίων δεν είναι εθνικισμός και «τη γραμμή αυτή τη χάραξε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή