Κέρδη από τη Βουλή βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κέρδη από τη Βουλή βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή στην Κουμουνδούρου το «ταμείον είναι μείον», όσον αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά, η κίνηση να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και η συζήτηση στην Ολομέλεια, προκάλεσε χαμόγελα έπειτα από καιρό στο κόμμα. Στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει ένα μείζον πολιτικό γεγονός ακυρώνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αναδειχθούν τα γκρίζα σημεία του πτωχευτικού κώδικα. Κάνουν λόγο για ένα νέο μέτωπο που αφύπνισε σε πρώτη φάση ένα κομμάτι του κόσμου που είχε εμπιστευθεί την Αριστερά πριν από πέντε χρόνια με στόχο τη μελλοντική συσπείρωση. Εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι αρνητικές συνέπειες των διατάξεων για την πρώτη κατοικία θα αρχίσουν σύντομα να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία.

Τα μηνύματα ήταν καλά και σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, μετά μια μακρά περίοδο «πάγου». Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αξιολογήθηκε πολύ θετικά το «άδειασμα» στο Μαξίμου που επιφύλαξε η Φώφη Γεννηματά για τη μαγνητική μαστογραφία. Το θέμα έχει ρυθμιστεί το 2017 από τον Ανδρέα Ξανθό, είπε στη Βουλή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Το αναπάντεχο «φλερτ» ανταπέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή ανήκουν στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, ενώ επεσήμανε και την κοινή γραμμή που υπάρχει για την ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στην Κουμουνδούρου αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι και για την επιλογή τους να πιέσουν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ειδικά για το θέμα της επέκτασης των 12 ν.μ. Κομματικές πηγές επεσήμαναν πως ο πρωθυπουργός με σαφή τρόπο στήριξε τη θέση Γεραπετρίτη – Χρυσοχοΐδη ότι «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως «αποξένωση της Γερμανίας και αποτυχία εξασφάλισης ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με μη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και έμπρακτης στήριξης από τις ΗΠΑ, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ασκήσει ενεργητική διπλωματία απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

Αν, πάντως, για τον Αλέξη Τσίπρα η λύση στον «γρίφο Ερντογάν» είναι η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων άμεσα στην Κρήτη, το ίδιο δεν υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης, ανοίγοντας μια νέα εσωτερική συζήτηση, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», το κορυφαίο στέλεχος αναφέρει πως «ειδικά τα 12 μίλια, που είναι ένα δυνητικό δικαίωμα, είναι λογικό να ασκηθεί, με συμφωνημένο τρόπο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Οχι ως ανταπάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί τότε, ποια θα ’ναι η επόμενη μέρα; Χρειάζονται συνεννοήσεις με τον διεθνή παράγοντα, καθώς η χώρα μας οφείλει να αναζητεί πολυδιάστατα ερείσματα». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νίκος Μπίστης σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση στον Πειραιά. Η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί και στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη πρόταση για τα 12 ν.μ. απευθύνεται σε νέα ακροατήρια ή χάνει ψηφοφόρους από την παραδοσιακή Αριστερά.

Τσίπρας με Λαβρόφ

Τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συζήτησε για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή