Σε περιδίνηση η τουρκική οικονομία

Σε περιδίνηση η τουρκική οικονομία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πολιτική ένταση που έχει προκαλέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε., έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις προς την τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 8,19 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση 1,35%. Παρόμοια εικόνα και με το ευρώ που άγγιξε τις 9,7 λίρες, με την υποτίμηση της λίρας να ξεπερνάει το 1,5%!

Αναλυτές εκτιμούν πως τα περιθώρια παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας εκτός από την αύξηση των επιτοκίων δεν είναι μεγάλα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις επόμενες ημέρες. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες ξεπέρασε το 50%, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Τα περισσότερα δάνεια που έχουν συνάψει είναι σε δολάρια και ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει την αποπληρωμή τους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα στο 10,25% τα επιτόκιά της, ποσοστό χαμηλότερο από τον πληθωρισμό στην Τουρκία που επίσημα «τρέχει» με 11,8%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας, όπως κάνει τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός του εταίρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, προειδοποίησε πως η Τουρκία κάθε ημέρα γίνεται φτωχότερη και αναφέρει πως ενώ το 2014 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε φτάσει στα 12.500 δολάρια, τώρα μειώθηκε στα 8.300 δολάρια!

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση δημιουργεί εχθρούς με συγκεκριμένο στόχο. «Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουν τη βαθιά οικονομική κρίση είναι να δημιουργήσουν μια απειλή από το εξωτερικό, να συσπειρώσουν τον λαό. Θα πουν “υπάρχουν τόσες απειλές από το εξωτερικό, έχουμε τόσους εχθρούς, δεν μπορείτε να έχετε αιτήματα για την οικονομία, δεν είναι η στιγμή να μιλάμε για τα οικονομικά”», δήλωσε. Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Oμέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι σεισμικές έρευνες εντός των περιοχών της Γαλάζιας Πατρίδας μας», ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Η Ελλάδα μαζί με τα προβλήματα που δημιουργεί με εμάς, τώρα ανακοινώνει πως θα πραγματοποιήσει εργασίες νότια της Κρήτης. Προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα και της Λιβύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή