Ερευνα Frontex για επαναπροωθήσεις

Ερευνα Frontex για επαναπροωθήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για περιστατικά επαναπροωθήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο ανακοίνωσε χθες ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex.

Αφορμή στάθηκε πρόσφατη έρευνα πέντε διεθνών ΜΜΕ που δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου και εμπλέκει κοινοτικά μέσα σε επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Πρόκειται για πρακτική που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ενημέρωσα την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από ειδησεογραφικούς οργανισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», τόνισε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε στη γραπτή δήλωσή του ο Γάλλος επικεφαλής του οργανισμού. 

Στην ίδια ανακοίνωση ο Frontex σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες για παράβαση του νόμου ή του κώδικα δεοντολογίας του Frontex». 

Την Παρασκευή, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που μετείχε στην έρευνα, δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού της Ρουμανίας που περιπολούσαν στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα του Frontex συμμετείχαν σε επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών ανοιχτά της Λέσβου. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου, όταν ρουμανικό σκάφος έκλεισε τον δρόμο σε φουσκωτή βάρκα με μετανάστες που είχε αποπλεύσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό τη Λέσβο. Η κίνησή του κατεγράφη σε βίντεο που τράβηξαν στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής και δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δεύτερο συμβάν κατεγράφη το πρωί της 15ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ρουμανικό  σκάφος ήταν παρόν όταν στελέχη του ελληνικού Λιμενικού, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, έκαναν ρεσάλτο σε βάρκα με μετανάστες και αφού κατέστρεψαν τη μηχανή της την έδεσαν και τη ρυμούλκησαν έως τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό κατέγραψε το πλήρωμα παραπλέοντος γερμανικού πολεμικού πλοίου σε αναφορά του που ετέθη υπ’ όψιν των δημοσιογράφων του γερμανικού περιοδικού. 

Το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου ο Frontex είχε διεξαγάγει μια ακόμα εσωτερική έρευνα για επαναπροωθήσεις (pushbacks) από τις ελληνικές Αρχές. Αφορμή είχε σταθεί τότε βίντεο βρετανικού αεροσκάφους που περιπολούσε για λογαριασμό του Frontex κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας. Οι κάμερες του αεροσκάφους είχαν καταγράψει στελέχη του Λιμενικού να μεταφέρουν από το σκάφος τους σε φουσκωτή βάρκα παράτυπους μετανάστες και να τους σπρώχνουν πίσω στην Τουρκία. Το πλήρωμα του αεροσκάφους κοινοποίησε το σχετικό βίντεο στον Frontex υποχρεώνοντας τον οργανισμό να διεξαγάγει έρευνα. Στο θέμα είχε αναφερθεί με επιστολή του προς μέλος του Ευρωκοινοβουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού. Παρότι τότε υπήρξε ανησυχία στα στελέχη του Λιμενικού ακόμα και για το ενδεχόμενο διακοπής της επιχείρησης «Ποσειδώνας» του Frontex στο Ανατολικό Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρόμοια –εκτιμούν Ελληνες αξιωματούχοι– θα είναι η κατάληξη και της νέας εσωτερικής έρευνας του οργανισμού με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή