Προσπάθεια αποτροπής γενικού lockdown

Προσπάθεια αποτροπής γενικού lockdown

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα – Διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου και για την οικονομία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηροποίηση των μέτρων και στις «πορτοκαλί» περιοχές, όπως είναι η Αττική, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σήμερα το πρωί και να ανακοινώνονται εντός της ημέρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή το αργότερο 10 το βράδυ και ακολούθως η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. Το μέτρο, ωστόσο, έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Μια λύση είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εστίαση αποτελεί για τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τους υπόλοιπους ειδικούς, τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, «άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις», οι οποίες ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντοχές της οικονομίας. Η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, άλλωστε, ήταν γύρω από την οικονομία και το τι μέτρα μπορεί να αντέξει η χώρα δημοσιονομικά.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αφού εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης» προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες. Τέλος, εξετάζεται η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

Επαναφορά του sms

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Οταν λέμε πάντως για lockdown, δεν μιλάμε για ό,τι ισχύει στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αλλά για μία «σκάλα» ακόμα πιο πάνω, καθώς σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Oπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, πάντως, εάν φτάσουμε σε ένα νέο lockdown δεν πρόκειται να είναι ίδιας μορφής με αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.

Στήριξη στον Τσιόδρα

Χθες ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, άπλωσε ασπίδα προστασίας στον Σωτήρη Τσιόδρα για τις επιθέσεις που δέχθηκε. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή