Στα σκαριά τριμερής με ΗΑΕ, Ινδία

Στα σκαριά τριμερής με ΗΑΕ, Ινδία

Τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του Σ. Τζαϊσανκάρ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με τη συμμετοχή χωρών όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εξετάζει η Αθήνα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες επαφές ανάμεσα στις χώρες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ με αντικείμενο την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την ανταλλαγή επισκέψεων. Οι δύο υπουργοί έκαναν ειδική μνεία στην ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνολογία. Και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η χώρα του θεωρεί ως βάση επίλυσης των ζητημάτων θαλασσίων ζωνών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει επικυρώσει και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διευθέτηση σχετικής διαφοράς που είχε η Ινδία με το Μπανγκλαντές μέσω διεθνούς διαιτησίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «εξετάσθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης επαφών και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, όπου διαμένουν περίπου 8 εκατ. Ινδοί και με τις οποίες η Ινδία διατηρεί αγαστές σχέσεις». Είναι προφανές ότι Ελλάδα και Ινδία έρχονται πιο κοντά και λόγω της συμπεριφοράς του Πακιστάν. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα με την Ινδία, το Πακιστάν αποτελεί μία από τις χώρες που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια προώθησης των απόψεων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας, μάλιστα, συμμετάσχει και σε τουρκικές ναυτικές ασκήσεις.

Ο κ. Δένδιας χθες ενημέρωσε γι’ αυτές του τις πρωτοβουλίες, αλλά και γενικότερα για τα πλέον επίκαιρα διπλωματικά ζητήματα (τουρκική προκλητικότητα, συμφωνία με Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη), εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. Οπως επισήμανε, θεωρεί σημαντικό ότι «ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα –όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας– στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι  έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει τον μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο». Ο κ. Δένδιας επισήμανε το «εποικοδομητικό πνεύμα» των συζητήσεων, λέγοντας ότι «οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».

Το «Ορούτς Ρέις»

Ως προς το επιχειρησιακό πεδίο, το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται βάσει της NAVTEX 1332/20, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το Καστελλόριζο. Στην Αθήνα εκτιμάται ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας NAVTEX (4 Νοεμβρίου), οι δραστηριότητες θα ανανεωθούν για ακόμα μια φορά, προτού το «Ορούτς Ρέις» επιστρέψει στην Αττάλεια για ανεφοδιασμό. Η επόμενη περιοχή στην οποία θα κινηθεί, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται ανατολικά εκείνης όπου πλέει σήμερα το «Ορούτς Ρέις», σε μια προσπάθεια να γίνουν έρευνες (όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι) και καθέτως, όπως φαίνεται στον χάρτη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή