Αναβολή λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τζαμιού από Αγκυρα

Αναβολή λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως τζαμιού από Αγκυρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με αιφνιδιαστικό τρόπο αναβλήθηκε το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμιού, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, «το άνοιγμα αναβλήθηκε εξαιτίας των εργασιών που συνεχίζονται για τη μετατροπή του Κariye (σ.σ. Μονή της Χώρας) σε τέμενος». Την Πέμπτη επισκεφθήκαμε τη Μονή και συνεχίζονταν οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια. Συναντήσαμε τον άνθρωπο που είχε φέρει τα χαλιά τα οποία θα τοποθετούσε εντός του χώρου και προσπαθούσε να βρει την είσοδο. Εντός του χώρου όπου λειτουργεί ως μουσείο είχαν τοποθετηθεί ειδικές κουρτίνες για να καλυφθούν τα μοναδικής αξίας ψηφιδωτά, την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής.

Αναλυτές θεωρούν πως η απόφαση δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά έχει και πολιτική χροιά. Οι αντιδράσεις πολλών Τούρκων για τον τρόπο κάλυψης των ψηφιδωτών ενδέχεται να έπαιξαν κάποιο ρόλο, όμως ακούγονται απόψεις πως η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία της πολιτικής και θρησκευτικής σύγκρουσης με την Ευρώπη δεν ήθελε να δώσει μια επιπλέον αφορμή διαμάχης. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν δικαστικής απόφασης του 2019.

Ο Ερντογάν την Τετάρτη εξοργίστηκε σχετικά με τα σκίτσο του Charlie Hebdo το οποίο στόχευσε προσωπικά τον ίδιο. «Ακουσα πως έβαλαν στο στόχαστρο κι εμένα με ένα σκίτσο. Επειδή θεωρώ υποτιμητικό να δώσω σημασία σε αυτού του είδους τα ανήθικα δημοσιεύματα έστω και με τον σκοπό να δω τι κάνουν δεν κοίταξα στο σκίτσο», είπε και πρόσθεσε, «δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο που η έχθρα κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων, η ασέβεια στον προφήτη μας εξαπλώνεται σαν καρκίνος ανάμεσα στους ηγέτες κυρίως στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, προτίμησε για άλλη μια φορά να επιτεθεί προσωπικά στον πρόεδρο της Γαλλίας και ισχυρίστηκε πως «αυτά είναι δείγματα της επιστροφής της Ευρώπης στην εποχή της βαρβαρότητας. Η Γαλλία και γενικά η Ευρώπη δεν αξίζει τη στείρα, προβοκατόρικη, άσχημη πολιτική που σπέρνει το μίσος και στηρίζεται από τον Μακρόν και τους υποστηρικτές του».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και χθες το βράδυ το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε 6% έναντι του δολαρίου και 5,8% έναντι του ευρώ. Η συνολική υποτίμηση από την αρχή του έτους έχει ξεπεράσει το 35% και οι αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δεν ανεβάσει τα επιτόκια με αποφασιστικό τρόπο, τότε η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει την αξία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή