Εφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης

Εφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Κουναλάκης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 83 του χρόνια πέθανε την Τετάρτη ο Πέτρος Κουναλάκης, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς. «Το τέλος ήταν δύσκολο, η κατάρρευση αργή και βασανιστική, ένας ωραίος ζωντανός άνθρωπος να εξατμίζεται σιγά σιγά», έγραψε η κόρη του και «δική μας» δημοσιογράφος –επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της «Κ»– Ξένια Κουναλάκη, κάνοντας γνωστή τη δυσάρεστη είδηση για τον «Πετράν», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του. Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης το 1937, σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Εντάχθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και στο ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα από το Παρίσι ως υπεύθυνος του Πατριωτικού Μετώπου Δυτικής Ευρώπης. Το 1968, στη διάσπαση του ΚΚΕ, επέλεξε να ενταχθεί στο ΚΚΕ Εσωτερικού.

Ανθρωπος απλός, ζεστός και με ιδιαίτερο χιούμορ, τον χαρακτήριζε η ανιδιοτέλεια. Ηταν προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Υπήρξε στέλεχος της ΕΑΡ, συνέβαλε στη δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού το 1989, με τον οποίο εξελέγη βουλευτής έως το 2000. Αποχώρησε το 2003, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις θέσεις του Συνασπισμού έναντι του ΠΑΣΟΚ και της συνεργασίας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, την οποία πάντα υποστήριζε. Ανακοινώσεις για τον θάνατό του εξέδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Δεν θα γίνει κηδεία, αλλά αποτέφρωση, καθώς είχε υποστηρίξει σθεναρά την καθιέρωσή της στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή