Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τα 12 μίλια

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για τα 12 μίλια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον επιβεβλημένο έλεγχο νομιμότητας βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.). Ως είθισται, αφού το ΣτΕ ολοκληρώσει τον έλεγχο, τότε το Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα το υπογράψει, προτού αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους.

Το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα Τίρανα, όπου και συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση της χώρας η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά που υπάρχει ώστε να γίνει δυνατή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. θα γίνει κατά τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος και στα σημεία βόρεια της Κέρκυρας όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από την αλβανική πλευρά, ωστόσο θα γίνουν καλή τη πίστει οι απαραίτητες προσαρμογές αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ως προς αυτή καθαυτήν την προσφυγή στη Χάγη, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει εφικτή προτού ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου στην Αλβανία. Για την υπογραφή του συνυποσχετικού, δεν επαρκεί η υπογραφή του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, δεν θα συνυπογράψει προκειμένου να μη δώσει στο κυβερνών κόμμα «λευκή επιταγή» ενόψει των εκλογών. Οι σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν σημείο διαρκούς πολιτικής τριβής στο εσωτερικό της Αλβανίας, και υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν και η αιτία που η προηγούμενη συμφωνία του 2009 «μπλοκαρίστηκε» από το συνταγματικό δικαστήριο.

Προς Νότο, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα φθάσει μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο, γεγονός που σημαίνει ότι θα «κλείσει» με γραμμές βάσης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος (πέρα από τον Κορινθιακό και τον Αμβρακικό που ούτως ή άλλως έχουν πολύ μικρότερο άνοιγμα). Σε επόμενο στάδιο, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα μπορούσε να φθάσει μέχρι τα Κύθηρα και τη Δυτική Κρήτη, κάτι που, προς το παρόν, παραμένει ως σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή