Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες, διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες, διάλογος χωρίς προϋποθέσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκλητική εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Άγκυρα σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία χαρακτηρίζονται ως «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από την Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια «μάταιη προσπάθεια» της Ελλάδας να εκφράσει τις ενστάσεις της, «μέσω των μαξιμαλιστικών της ισχυρισμών». 

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτει.

Ωστόσο, ο Ακσόι σημειώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη» να συνεργαστεί με την Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της «με αποφασιστικότητα».

Τέλος, αναφέρει ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά «να μην προχωρήσει σε κινήσεις κλιμάκωσης, να συνεισφέρει στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για διαπραγματεύσεις και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες», αντί, όπως λέει, «να κατηγορεί την Τουρκία με ανεδαφικούς ισχυρισμούς και ως συνήθως να παραπονείται σε τρίτα μέρη».

«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά σε διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να θίξουμε τόσο το θέμα της δικαιοδοσίας των θαλάσσιων περιοχών στην Αν. Μεσόγειο όσο και άλλα σχετικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς προϋποθέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σε ανακοίνωσή του τη νέα τουρκική Navtex που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex και ενημερώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Απάντηση με αντι – Navtex

Επιπλέον, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε χθες αντι-Navtex ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας.

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή