Επιστολή Πομπέο σε Δένδια: Αποδοκιμάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Επιστολή Πομπέο σε Δένδια: Αποδοκιμάζουμε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε επιστολή – απάντηση προς τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».   

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Δένδια στην οποία τόνιζε ότι η Αγκυρα δημιουργεί «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ».

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως οι «μονομερείς ενέργειες» της Αγκυρας, «προκαλούν μόνο κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», προσθέτοντας πως «o εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαιρετίζοντας, παράλληλα, την προσήλωση της Ελλάδας στην επίλυση των διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Μάικ Πομπέο επαινεί την Αθήνα για όλα τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση «της αποφυγής ατυχήματος ή άλλου γεγονότος στη θάλασσα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Υπογραμμίζει επίσης ότι ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο ως «ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

«Καλούμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, την Τουρκία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα», προσθέτει ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή