Καθαρό αποτέλεσμα, το καλό σενάριο για την Αθήνα

Καθαρό αποτέλεσμα, το καλό σενάριο για την Αθήνα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προφανέστατη ελληνική αγωνία σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών συνδέεται με την τουρκική απειλή και την πιθανότητα έντασής της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για την Αθήνα είναι σημαντικό να υπάρχει στην Ουάσιγκτον καθαρό αποτέλεσμα το οποίο δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, ώστε η μετάβαση να είναι ομαλότερη. Πιθανή αμφισβήτηση του αποτελέσματος σε συνδυασμό με την, ούτως ή άλλως, μεταβατική περίοδο που ο απερχόμενος πρόεδρος διανύει ως «κουτσή πάπια» (lame duck) μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ίσως επιτείνει την αίσθηση εκκρεμότητας στον Λευκό Οίκο. Κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες περαιτέρω όξυνσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα εάν το τελικό αποτέλεσμα φέρει στον προεδρικό θώκο τον Τζο Μπάιντεν, έναν υποψήφιο θεωρητικά λιγότερο θετικό προς τις τουρκικές θέσεις στην περιοχή και, κυρίως, τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι το ορατό μέλλον, πάντως, τουλάχιστον τις 14 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει σε κάθετο άξονα στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, κινούμενο αποκλειστικά με βάση επιστημονικά δεδομένα (να ολοκληρώσει δηλαδή, όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, τις δύο διαστάσεων έρευνες).

Ενα καθαρό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα οδηγήσει σταδιακά και στην επιστροφή των ΗΠΑ στις περιφερειακές διεθνείς υποθέσεις, ως εκ τούτου θα αυξήσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη δρομολόγηση διπλωματικών συνομιλιών για μία σειρά από διαφορές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται με κάθε βεβαιότητα και οι ελληνοτουρκικές. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η Ουάσιγκτον αποφασίσει να ενισχύσει ξανά την αξιοπιστία στο ΝΑΤΟ, είναι απολύτως δεδομένο ότι η Αγκυρα θα δεχθεί πιέσεις όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για επιλογές όπως οι S-400.

Ενα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα απαντηθούν τους επόμενους μήνες, συνδέονται με το εύρος της στήριξης της Ουάσιγκτον στα διάφορα τριμερή σχήματα συνεργασίας, σε συνδυασμό με την πολιτική συμφιλίωσης του Ισραήλ με αραβικές χώρες (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν). Σε αμιγώς διμερές επίπεδο η Αθήνα δεν περιμένει ιδιαίτερες αλλαγές στο κατεξοχήν πεδίο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, την άμυνα. Ηδη στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε η βούληση των ΗΠΑ να διευρύνουν το στρατιωτικό αποτύπωμά τους στη Σούδα και να επενδύσουν σε υποδομές και αλλού ανά την επικράτεια. Οι εκλογές συμπίπτουν, επίσης, με την εποχή αποφάσεων της Ελλάδας σε σχέση με την ανανέωση μεγάλης μερίδας των εξοπλισμών της, από τον αέρα έως τη θάλασσα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή