Ανεβάζει στροφές για την πανδημία ο Αλ. Τσίπρας

Ανεβάζει στροφές για την πανδημία ο Αλ. Τσίπρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν μονοθεματικές διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το σήμα για δυναμική και σκληρή αντιπολίτευση στο θέμα της πανδημίας, εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να πιέζεται και να ενεργεί εν θερμώ. Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είχε σχεδιαστεί να συγκληθεί με αντικείμενο το νέο πρόγραμμα, η ατζέντα άλλαξε και συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απειλή ενός lockdown. Είναι αρκετά τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που είναι πεπεισμένα πως οι πρώτες ρωγμές στο Μαξίμου θα έρθουν μέσα από την αδράνεια και τον εφησυχασμό, που όπως υποστηρίζουν, έδειξε το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός μη λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Στη συνεδρίαση του οργάνου ο κοινός τόπος ήταν πως οι «στροφές» απέναντι στην κυβέρνηση θα ανέβουν κατακόρυφα. Σε αυτό συνέβαλε και η παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού που κλήθηκε να ενημερώσει το Π.Σ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του ίδιου και των λοιμωξιολόγων με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή είναι πως «είμαστε στο σημείο που έχει αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος».

Κομματικές πηγές ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει την πανδημία και την κατηγόρησε για «εμπόριο ελπίδας» με ευχές για ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει. Υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη πρωτοβουλιών του κόμματος που πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε και για την ανάγκη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης εξαιτίας των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν. Ο τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης, τόνισε την έξαρση που παρατηρείται πλέον στα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό που είναι αντίστοιχη με τον γενικό πληθυσμό.

Στη συνεδρίαση μπήκε και το θέμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τα στελέχη που πήραν τον λόγο να συμφωνούν πως ο εορτασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όπως τις προηγούμενες χρονιές. Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσει και κάποια διαδικτυακή εκδήλωση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πυκνώνουν και οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πανδημίας. Στη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων επεσήμανε ότι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο λουκέτων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει απόφαση για μη επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή επιδότηση, ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων της εστίασης –εμείς λέμε με κριτήριο τις θέσεις εργασίας– ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που διατηρεί ο καθένας. Να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης από τον Μάρτιο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο». Το «σφυροκόπημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ

«Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πολίτη γίνεται επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του. Εξι μήνες αδράνεια. Δεν έκανε απολύτως τίποτα για τον απαράδεκτο συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας. 300 περίπου οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή