«Απάντηση» από ICAO στην Τουρκία

«Απάντηση» από ICAO στην Τουρκία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδεμία αλλαγή στα ισχύοντα όρια και αρμοδιότητες για επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης (SAR) στην περιοχή ευθύνης της Αθήνας, διαμηνύει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ακυρώνοντας στην πράξη τη μονομερή κατάθεση χάρτη από την Τουρκία, που επέκτεινε τον χώρο δικαιοδοσίας της Αγκυρας στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες, πως η γ.γ. του ICAO Φανγκ Λιου, στην απαντητική της επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τον παράνομο τουρκικό κανονισμό, επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους χώρους ευθύνης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Λιου πρόσθεσε πως αφενός δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση τροποποίησης των ορίων αυτών δικαιοδοσίας από την τουρκική πλευρά, αφετέρου ότι αυτά μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εάν υπάρχει συμφωνία από όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Βερολίνο για επαφές με τον ομόλογό του Χάικο Μάας και την ηγεσία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ήδη προ ημερών. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αντιπρόεδρο Κλαούντια Ροτ. Επίσης, θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Γκούντερ Κρίχμπαουμ. Χθες, ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Αχμέτ Μπιν Ζάγεντ, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τον Αυστριακό Αλ. Σάλενμπεργκ, στον οποίο και εξέφρασε αλληλεγγύη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

Ο Χουλουσί Ακάρ

Από την πλευρά της Τουρκίας εξακολουθούν να καταγράφονται δηλώσεις που συντηρούν την ένταση, όπως εκείνες στις οποίες προέβη χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας ενώπιον στρατιωτικών. «Η γειτονική μας χώρα η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τον εγωισμό και από το να είναι κακομαθημένη και περιμένουμε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες, το θαλάσσιο δίκαιο, τη διεθνή πρακτική, τις διεθνείς αποφάσεις, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά, την ηθική. Πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα 6 μίλια και τα 10 μίλια, θέματα εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων των νησιών», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στο 15ο σεμινάριο Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής «Αλτιέρο Σπινέλι», κατήγγειλε την τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, διακινδυνεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο έκανε λόγο για συμφωνία που «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με αυτή τη συμφωνία η Τουρκία μονομερώς ισχυρίζεται ότι ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε, επίσης, στις εργασίες που γίνονται για ενίσχυση των αμυντικών υποδομών της Κρήτης, περιγράφοντας το σχέδιο ως «Οχυρό Κρήτη». 

​​​​​​Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ, από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ετέθη επί τάπητος η πιθανότητα «και άλλων μορφών λύσης», υπονοώντας, βεβαίως, λύση δύο κρατών. Οπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αναστασιάδης «χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή