Εμπάργκο ζήτησε ο Ν. Δένδιας

Εμπάργκο ζήτησε ο Ν. Δένδιας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ελληνικές ανησυχίες για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την επαναφορά του αιτήματος για εμπάργκο στους εξοπλισμούς που εξάγει η Γερμανία προς την Τουρκία ανέλυσε χθες στο Βερολίνο, έναντι σειράς ομιλητών του, ο κ. Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τον πρόεδρο του Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, Γκούντερ Κρίχμπαουμ, τον βουλευτή και υπεύθυνο του Κόμματος των Πρασίνων για την εξωτερική πολιτική Εμάνουελ Σαράζιν και άλλους βουλευτές. 

Ακυρώθηκε η συνάντηση του κ. Δένδια με τον Γερμανό ομόλογό του, καθώς, λίγο πριν από την πραγματοποίησή της, από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοινώθηκε ότι ο Χάικο Μάας μπήκε εκ νέου σε καθεστώς προληπτικής καραντίνας, λόγω πιθανής επαφής με κρούσμα κορωνοϊού.

Το ταξίδι του κ. Δένδια στο Βερολίνο προετοιμαζόταν αρκετό καιρό και, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της τελευταίας στιγμής, κυρίως λόγω της πανδημίας, εκτιμάται ότι μετέδωσε προς τους Γερμανούς κοινοβουλευτικούς τις ελληνικές ανησυχίες. Για την Αθήνα είναι σημαντικός και ο δίαυλος με ανερχόμενες δυνάμεις της ομοσπονδιακής βουλής, όπως οι Πράσινοι, οι οποίοι, με βάση τις υφιστάμενες γερμανικές πολιτικές ισορροπίες, δεν αποκλείεται να είναι κυβερνητικός εταίρος μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2021.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ενώπιον όλων των συνομιλητών του ανοιχτά το ζήτημα των υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, τα οποία είναι γερμανικής σχεδίασης και τεχνολογίας και ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθούν πέραν πάσης αμφιβολίας για την ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, μετά τις επαφές του στο Βερολίνο χθες, είπε ότι ανέλυσε στους συνομιλητές του «τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελλόριζου και άλλων ελληνικών νησιών». Ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και για τις συμφωνίες που είχε η Αθήνα με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία για την επίλυση διαφορών που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες. «Η χώρα η οποία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες είναι η ίδια χώρα-παραβάτις, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, ο οποίος επιπλέον μίλησε για την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο.

Ως προς τους εξοπλισμούς, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξοπλίζουν –και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214– μια χώρα όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή