Δένδιας κατά διπλωματίας των κανονιοφόρων

Δένδιας κατά διπλωματίας των κανονιοφόρων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωση της Ελλάδας στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» επανέλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας σε εκδήλωση (Thessaloniki Summit 2020), ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε πράξεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς «σε διάστημα λίγων μηνών, φθάσαμε σε δύο μνημειώδεις συμφωνίες, πρώτα με την Ιταλία και στη συνέχεια με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας». Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινείται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ ετάχθη υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με διπλωματικά μέσα. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας δέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Πάιατ, με τον οποίο και συνομίλησαν για τη διευρυμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), τα Βαλκάνια και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, χθες, διπλωματικές πηγές αναφέρονταν στις επαφές του κ. Δένδια στο Βερολίνο, εκφράζοντας ικανοποίηση καθώς, όπως έλεγαν, ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται τη θέση ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη. Οπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, η αρνητική θέση της Αθήνας για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα για το υποβρύχιο τύπου 214, συνάντησε θετική ανταπόκριση. 

Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ακόμη και οι πιο διστακτικοί στο παρελθόν συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ενας σημαντικός θεσμικός συνομιλητής, επίσης, επισήμανε ότι η οικονομική πτυχή των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας δεν είναι η πλέον σημαντική. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο για τη στάση του σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν σαφώς ότι η Γερμανία δεν είναι δυνατόν να εξάγει όπλα σε ένα καθεστώς που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή