Η Αγκυρα αναμένει ουδέτερη στάση από ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Η Αγκυρα αναμένει ουδέτερη στάση από ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα περιμένει η Αγκυρα από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και υπενθυμίζει πως η Τουρκία δεν ανήκει μόνο στη Δύση! Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ομολογεί πως η παρουσία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο βοήθησε ιδιαίτερα την Τουρκία.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, τόνισε πως «υπάρχουν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου, αλλά και τα θέματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Εχει σημασία οι ΗΠΑ να μη λειτουργούν μονόπλευρα και να λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Εμείς στα πλαίσια αυτά μπορούμε να λειτουργούμε και να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο».

Ο Οκτάι προσπάθησε να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία δεν ανήκει μόνο σε έναν άξονα επιρροής, αλλά τόνισε πως έχει σχέσεις και με άλλες χώρες.

«Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που ανήκει στον άξονα της Δύσης ή της Ανατολής. Απλά λειτουργεί για το συμφέρον του λαού και του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πιθανότητα εκλογής του Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «όποιος κι αν εκλεγεί, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συμπεριφερθούμε όπως και στις κυβερνήσεις των άλλων χωρών». Ομως ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως «ο πρόεδρός μας είχε ειλικρινείς σχέσεις και φιλία με τον Τραμπ και έτσι υπήρξε όφελος στις πιο δύσκολες στιγμές, καθώς αντιμετωπίσαμε δύσκολα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι χρηματαγορές

Πάντως, το ενδεχόμενο εκλογής Μπάιντεν προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές της Τουρκίας και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το 2% έναντι του ευρώ, αλλά και του δολαρίου. Η ανησυχία που υπάρχει είναι πως από το 2021 οπότε ενδέχεται να αναλάβει ο Μπάιντεν ίσως ενεργοποιηθούν και οι κυρώσεις CAATSA για την αγορά και τη χρήση των S-400 από την Τουρκία, αλλά και να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων και στην τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank για την παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Για τα ενδεχόμενα αυτά, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε πως «δεν πρέπει να απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις. Η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα που φοβάται τις κυρώσεις».

Η κόντρα της Αγκυρας με το Παρίσι συνεχίζεται και Τούρκοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα Hurriyet καυτηριάζουν την παρουσία του γαλλικού στόλου κοντά στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας.

«Η Γαλλία δεν έχει ανάγκη να παρακολουθεί με τις φρεγάτες της τα σεισμογραφικά μας σκάφη. Εμείς πραγματοποιούμε έρευνες στη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης. Οσοι έχουν το σύστημα αυτόματης παρακολούθησης πλοήγησης μπορούν μέσω Ιντερνετ να παρακολουθούν τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα πλοία μας. Δεν χρειάζεται δηλαδή στενή παρακολούθηση. Είναι άδικα έξοδα», δήλωσαν.

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ευρώπη και ισχυρίστηκε πως «ο λαϊκισμός ο οποίος εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ο ρατσισμός, και η ισλαμοφοβία έχουν ήδη φθείρει τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί η Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή