Η σύγκριση με άλλες χώρες και η γρήγορη αντίδραση

Η σύγκριση με άλλες χώρες και η γρήγορη αντίδραση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες, παρά την επιμέρους κριτική που ασκείται, δείχνει πως στη χώρα μας τα μέτρα, όπως συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ελήφθησαν και πάλι εγκαίρως, προτού η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο. Μεταξύ των παραδειγμάτων που μπορούμε να εξετάσουμε, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, είναι το σχεδόν ίδιο πληθυσμιακά Βέλγιο. Εκεί, την 1η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 1.700 κρούσματα, στις 15 Οκτωβρίου 6.300 και στις 30 Οκτωβρίου 17.500, οπότε και επιβλήθηκε lockdown. Στην Ελλάδα, το γενικό «λουκέτο» ήρθε στις 2.500 κρούσματα. 

Αντίστοιχα, στο Ισραήλ, στις 10 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 2.700 κρούσματα και στις 24 Σεπτεμβρίου 5.000 κι επιβλήθηκε lockdown. Στη Γαλλία, στις 15 Οκτωβρίου καταγράφονταν 20.000 και στις 30 Οκτωβρίου είχαν φθάσει τις 42.000, όταν και επιβλήθηκε απαγορευτικό. 

Στην Ελλάδα είχαμε 320 κρούσματα την 1η Οκτωβρίου και φθάσαμε στα 1.300 στις 30 Οκτωβρίου. Παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν αρχικά, το κλείσιμο δηλαδή της εστίασης, ο πρωθυπουργός –και με δεδομένη τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης– έκρινε πως δεν πρέπει να περιμένει μέχρι να διαπιστωθεί αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα –κάτι που ήταν ούτως ή άλλως υπό αίρεση– και να περάσουμε απευθείας στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στο γενικό lockdown. Η απόφαση ήταν, δηλαδή, να ληφθούν τα μέτρα νωρίτερα κι όχι αφού πρώτα έρθει το πρόβλημα. 

Η τελική εισήγηση των ειδικών, που ως γνωστόν το απόγευμα της Τετάρτης ήταν γενικό lockdown, βρήκε τον πρωθυπουργό έτοιμο, καθώς ούτως ή άλλως οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έχουμε κερδίσει χρόνο και στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο. Δεν έχουμε τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ τώρα είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο, αφού στο μεταξύ έχουμε ενισχύσει σημαντικά το σύστημα υγείας με προσλήψεις και νέες ΜΕΘ. 

«Φανταστείτε να αντιμετωπίζαμε το “τσουνάμι” που αντιμετώπισαν άλλες χώρες με τις ΜΕΘ που είχαμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ήμασταν τώρα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή