Σταδιακή άρση των περιορισμών, «κλειδί» η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σταδιακή άρση των περιορισμών, «κλειδί» η κατάσταση στα νοσοκομεία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μοντέλο Μαΐου», με κάποιες κρίσιμες ωστόσο παραλλαγές, προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την άρση του lockdown που ισχύει από χθες, εάν βεβαίως τα μέτρα αποδώσουν και τις επόμενες τρεις εβδομάδες υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και σαφής υποχώρηση της πίεσης που υφίσταται το σύστημα υγείας. 

Το πιο κρίσιμο κομμάτι, κρισιμότερο ακόμα και από τον αριθμό των κρουσμάτων, θεωρείται, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», να είναι αρνητικό το ισοζύγιο μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων των κρουσμάτων στα νοσοκομεία, ακόμα και αν αυτά δεν αφορούν ΜΕΘ. «Μόνο τότε θα πάρουμε την απόφαση να αρχίσει να ξεκλειδώνει η χώρα», προσθέτει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Συνεπώς η κρίσιμη περίοδος για τις αποφάσεις θα ξεκινήσει την 25η Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και το άνοιγμα της οικονομίας, δεν θα γίνει ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά. 

Ο σχεδιασμός που ήδη έχει ξεκινήσει, ανεξάρτητα από το πότε θα ενεργοποιηθεί, προβλέπει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, που τώρα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Από τις οικονομικές δραστηριότητες –τον πιο κρίσιμο, δηλαδή, τομέα–, αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τελευταία θα είναι η εστίαση. Ο στόχος, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι την εορταστική περίοδο η αγορά να έχει επανέλθει σε κάποιου είδους «κανονικότητα». Το άνοιγμα ωστόσο θα έχει περισσότερους περιορισμούς από εκείνους του περασμένου Μαΐου. Είναι, δηλαδή, σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν περιορισμοί και στην κυκλοφορία –πιθανότατα απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες– αλλά και στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, είτε συνολικά είτε ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Παράλληλα, είναι πιθανόν, με τη χορήγηση κινήτρων για διασφάλιση της απαιτούμενης θέρμανσης, η εστίαση να επιτραπεί μόνο σε ανοικτούς χώρους. 

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις αναλύσεις των ειδικών και την έως τώρα εμπειρία, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του μήνα όλες οι περιφέρειες της χώρας θα έχουν επανέλθει στο «πορτοκαλί», με τα συνολικά κρούσματα να έχουν περιοριστεί σε χαμηλό τριψήφιο νούμερο. Τούτο δείχνει, όπως λέγεται, η εμπειρία από την Κοζάνη, την Καστοριά και τα Ιωάννινα, περιοχές στις οποίες το προηγούμενο διάστημα είχε επιβληθεί συνολικό lockdown. Ετσι, επί της ουσίας θα επανέλθει το σύστημα, με τη χώρα να είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες, αυτήν με το πορτοκαλί χρώμα – αυξημένης επιτήρησης, και την κόκκινη, του αυξημένου κινδύνου. 

Τέλος, όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η παραγωγή εμβολίων της Pfizer και ότι τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει η ΑstraΖeneka. Ετσι, είναι πιθανόν να έχει δημιουργηθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου ένα ισχυρό ανάχωμα ανοσίας στον ιό. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, τους πρώτους μήνες του 2021, ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, που εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπιστεί είτε με τα μέτρα που προβλέπονται για τις «κόκκινες» περιοχές είτε με ακόμη ένα καθολικό lockdown.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή