Στ. Πέτσας: Πάνω από 1 εκατ. SMS για σωματική άσκηση το βράδυ της Κυριακής

Στ. Πέτσας: Πάνω από 1 εκατ. SMS για σωματική άσκηση το βράδυ της Κυριακής

Στόχος οι συνθήκες για πιο «κανονικές» γιορτές τα Χριστούγεννα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για καταστρατήγηση των μέτρων από ορισμένους πολίτες έκανε λόγο ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αποκάλυψε πως μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. SMS στο 13033 για σωματική άσκηση.

«Αυτή η καταστρατήγηση θα βρει απέναντι τους ελέγχους που θα είναι εκτεταμένοι και σκληροί. Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθούν τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα από το lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας έστειλε μήνυμα πως στόχος της κυβέρνησης είναι να «χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες», ώστε να σωθούν ζωές και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιο «κανονικές» γιορτές τα Χριστούγεννα.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας τόνισε πως διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες lockdown και σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να κινηθούμε νωρίτερα, προκειμένου να «προλαβουμε τα χειρότερα».

«Ο ιός όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρ’ όλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό», σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε χρειάζεται ατομική ευθύνη και κρατική επαγρύπνηση, επισημαίνοντας πως θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι και «ανεύθυνες συμπεριφορές όπως το πάρτι σε ξενοδοχείο θα εντοπίζoνται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 300 γιατρών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως πέραν των 200 προσλήψεων που προέβλεπε ο διαγωνισμός θα προσληφθούν και 100 επιλαχόντες. Σύμφωνα με τον ίδιο από σήμερα οι προσληφθέντες μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να αναλάβουν υπηρεσία.

Αναφερόμενος στα τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις πλατείες, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως αυτά δεν θα γίνονται λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία και ανέφερε πως οι έλεγχοι του Οργανισμού θα είναι στοχευμένοι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αύριο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και το σχέδιο από δω και πέρα.

«Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ θα αυξάνει όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων», σημείωσε.

Τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που συνοδεύουν τα μέτρα προστασίας της υγείας. 

Όπως είπε «αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Και δίνει οξυγόνο σε όσους πλήττονται. Ανάμεσα στα άλλα:

  • «όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Επίσης καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
  • χορηγείται άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.
  • στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
  • στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους και στους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή δίνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα καταβάλλεται το 1/2 της ζημίας που υφίστανται.
  • οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται. Θα ακολουθήσει και πέμπτος γύρος του προγράμματος.
  • παρέχεται νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση -στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας- ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται απαλλάσσοντάς τες κατά το διάστημα που κλείνουν από τα δημοτικά τέλη.
  • συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή όχι.
  • επιδοτούνται -για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο- οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, με 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα για τα θέατρα και 40 παραστάσεων ανά μήνα για τους κινηματογράφους, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • επαναφέρεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.
  • προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.
  • Σημειώνεται ότι για το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί από 21.12.2020 έως 31.12.2020, το Κράτος θα καταβάλει στους εργοδότες την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή