Συντήρηση των Exocet το πρώτο εξάμηνο 2021

Συντήρηση των Exocet το πρώτο εξάμηνο 2021

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, μαζί με τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα μαχητικά τύπου Ραφάλ θα προχωρήσει και η υποστήριξη των πυραύλων Exocet που φέρουν τα Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), διευκρίνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η υποστήριξη των πυραύλων AM-39 Exocet που φέρουν τα Μιράζ 2000 πρόκειται να συμπεριληφθεί στη σύμβαση προμήθειας όπλων των Ραφάλ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει την προώθηση και ψήφιση του νόμου για τα Ραφάλ εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ εντατικές συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, προκειμένου τα πρώτα έξι Ραφάλ που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο μεταχειρισμένα. Στις τάξεις της Π.Α. επικρατεί ενθουσιασμός, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τη φοβερή προσφορά που υπάρχει για τους τέσσερις πρώτους χειριστές που θα πάνε στη Γαλλία για να εκπαιδευθούν στο νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα διερωτώνται για το κίνητρο που οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξεταστεί πώς μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται νοτίως Ρόδου και Καστελλόριζου. Εκτιμάται πως η κίνηση του κ. Τσαβούσογλου είχε βασικό στόχο τη συνήθη τουρκική τακτική να προωθεί την εικόνα της χώρας η οποία διατίθεται για συνομιλίες, σε αντίστιξη, μάλιστα, με την Ελλάδα την οποία εμφανίζει ως απρόθυμη. Κατά κάποιες άλλες εκτιμήσεις, το τηλεφώνημα του κ. Τσαβούσογλου ενδέχεται να συνδέεται και με το τουρκικό πολιτικό «κουτσομπολιό» στην Τουρκία και τις ραγδαίες, όπως φαίνεται, εξελίξεις, στο εσωτερικό παιχνίδι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Επί της ουσίας, η Αθήνα δεν αντιλαμβάνεται πώς είναι δυνατόν να ξεκινήσουν συνομιλίες ενώ το «Ορούτς Ρέις» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δραστηριοποιούμενο εντός υφαλοκρηπίδας. Αυτή την πολύ σαφή διευκρίνιση έκανε προς τον συνομιλητή του και ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες –εξ αποστάσεως φυσικά– στο πλαίσιο της 5ης Ευρωαραβικής Συνόδου, όπου και επισήμανε ότι οι σχέσεις της Ε.Ε. και του αραβικού κόσμου έχουν στηριχθεί στο διεθνές δίκαιο και στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι «ως χώρα της οποίας η εξωτερική πολιτική είναι αγκυροβολημένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ/Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα ανέκαθεν τόνιζε την ανάγκη συμπεριφοράς μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων στη βάση αρχών». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην αξία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «συμβάλλουν σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω συνεχών προκλητικών ενεργειών από ορισμένους δρώντες που επιθυμούν να επιβάλουν μονομερώς και με τη βία την ατζέντα τους στην περιοχή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή