ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου προς πρόεδρο Αιγύπτου: Ορόσημο η συμφωνία για την ΑΟΖ

Κ. Σακελλαροπούλου προς πρόεδρο Αιγύπτου: Ορόσημο η συμφωνία για την ΑΟΖ

Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο.

Υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε σήμερα τον ηγέτη μιας μεγάλης, φίλης χώρας, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου. Μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με μακραίωνες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού».

Εξέφρασε δε τη λύπη της «που η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε».

Η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Σίσι περιλαμβάνει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας.

«Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με πράξεις εξτρεμισμού» κατέληξε.

Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την υποδοχή, ενώ τόνισε ότι έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές. 

«Θα έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις σίγουρα. Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της συμφωνίας που έγινε, συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών πιο πολύ, ενώ  θα έχουμε και άλλες συμφωνίες σίγουρα» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε ότι η Αίγυπτος «θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της, για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα».

«Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, δεν έχουν καμία σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κάποιες κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε θρησκευτικές αντιθέσεις» κατέληξε.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Aμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έφθασε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, ενώ τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το πρόγραμμα του Αιγύπτιου Προέδρου περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Αιγύπτου.