Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NAVTEX υπ’ αριθμόν 1404/20 του Σταθμού Αττάλειας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας που εκδόθηκε στις 11.30 σήμερα το πρωί και επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νότια του Καστελόριζου μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου είναι μια πρώτη απάντηση σε όλους όσοι πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για οποιουδήποτε είδους σοβαρό διάλογο σε σχέση με της θαλάσσιες ζώνες. Τρεις ημέρες προτού λήξει η ισχύς της προηγούμενης NAVTEX και την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προχωρούσε σε εξαιρετικά σημαντικές δηλώσεις στο πλευρά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Αθήνα, η Άγκυρα προχωρούσε στην έκδοση της νέας Οδηγίας, με την οποία αποκόπτεται η Ρόδος από το Καστελόριζο. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσφατο τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν είτε προσχηματικό (προκειμένου να υποδηλώσει μια υποτιθέμενη προθυμία της Άγκυρας για διάλογο), είτε ενδεικτικό της εσωτερικής αναταραχής που ίσως υπάρχει στο κυβερνών κόμμα (όπως φάνηκε και από το σήριαλ της παραίτησης του γαμπρού Μπεράτ Αλμπαϊράκ).

Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικά αποφάσισε να συγχαρεί τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει στην περίοδο από τώρα μέχρι και την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2021, να προωθήσει την ατζέντα της, μεταξύ άλλων και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο τραπέζι περισσότερα θέματα, φέρνοντας την Ουάσιγκτον προ νέων τετελεσμένων. Επιπλέον, η Άγκυρα κινείται ωσάν να μην υπάρχει καθόλου η Ε.Ε., η οποία θεωρητικά στις αρχές Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου και θα κληθεί να προχωρήσει σε κυρώσεις, καθώς η Τουρκία προφανέστατα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Με βάση πάντως το χάρτη, φαίνεται ότι η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα ένα γύρο ερευνών, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» πριν την Σύνοδο Κορυφής της 10ης-11ης Δεκεμβρίου. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 22 Οκτωβρίου η πιθανότητα αποστολής πλωτού γεωτρύπανου στο «τριεθνές» σημείο όπου δυνητικά συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει ένα σοβαρό σενάριο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν πάντα σε εγρήγορση και για πιθανό αντιπερισπασμό κάπου στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η NAVTEX ανανεώθηκε τη στιγμή των δηλώσεων του κ. Σίσι στην Αθήνα. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η ελληνική διπλωματική και αμυντική γραφειοκρατία, θα κληθεί να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για ολοένα και στενότερη σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ινδία, σε έναν άξονα με προφανή στόχο την εξισορρόπηση του τουρκικού επεκτατισμού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκαλεί ρίγη εκνευρισμού στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, όπου ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν θεωρείται ορκισμένος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντός αυτής της ατμόσφαιρας με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Πάντως, η χθεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, έχει προκαλέσει ενόχληση και συναγερμό στην Αθήνα, καθώς εμφανίζει ως ακαθόριστα όχι μόνο τα δικαιώματα της Ελλάδας μεταξύ των 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων και των 10 ν.μ. εναερίου χώρου, αλλά και μεταξύ 3 και 6 ν.μ. Αν είναι μια απλή αβλεψία της Νομικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή κάτι πιο ουσιαστικό θα φανεί τις επόμενες ώρες. Δείχνει, πάντως, μια τάση της αμερικανικής γραφειοκρατίας να λάβει αποστάσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, σε μια περίοδο όπου κρίνεται ότι οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο.

Το τέλος αυτού του παιχνιδιού της έντασης δεν είναι ορατό και, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ερντογάν δεν προτίθεται να συμβιβαστεί με τον ρόλο του «φρόνιμου παιδιού» που έπειτα από τέσσερα χρόνια «ξεσάλωμα» λόγω της ανοχής Τραμπ, θα επιστρέψει σε πιο εποικοδομητική στρατηγική. Επόμενη στάση το «πικ-νικ» στα Βαρώσια με τον Ερσίν Τατάρ, με σκοπό να «ρίξει αλάτι» στις πληγές των Ελληνοκυπρίων για την πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, αλλά – ενδεχομένως – και να διακηρύξει ακόμα πιο έντονα και δημόσια την υποστήριξη σε μια λύση δύο-κρατών στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή