ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Ελληνική αντι-NAVTEX για τη νέα τουρκική NAVTEX

Ελληνική αντι-NAVTEX για τη νέα τουρκική NAVTEX

Αντι-NAVTEX εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis».

Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική οδηγία είναι παράνομη και αφορά σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX.

Η ελληνική NAVTEX:

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

  1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
  2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.
  3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Νωρίτερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» έως τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα τουρκική NAVTEX έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η Άγκυρα επισπεύδει την ανανέωσή της, όπως είχε πράξει και με την προηγούμενη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο νέες οδηγίες είχαν εκδοθεί και την Τρίτη από την Τουρκία, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση τεσσάρων νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκης, Λήμνου, Χίου, Σάμου), με την Άγκυρα να κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης.