Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού ό,τι απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού ό,τι απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σημαντική ευκαιρία, να συζητηθούν οι τρόποι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την Αίγυπτο να κάνουν ποιοτικό άλμα στις διμερείς σχέσεις συνεργασίας τους, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μετά το πέρας της συναντήσεώς τους, ο κ. Αλ Σίσι εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη «φιλόξενη Ελλάδα» και τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε ο πρωθυπουργός. 

«Εκ μέρους εμού του ιδίου αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού που χτύπησε τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα το νησί της Σάμου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη αλληλεγγύη της Αιγύπτου και τη στήριξή της προς την Ελλάδα, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού» συμπλήρωσε.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία, στους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, ο κ. Αλ Σίσι υπογράμμισε ότι αυτοί «εκτείνονται στο βάθος κοινής ιστορίας και της μοναδικής πολιτισμικής και κοινωνικής μας αλληλεπίδρασης». 

«Αυτοί οι δεσμοί οδήγησαν στη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πολιτική μας βούληση και η κοινή μας αποφασιστικότητα, μας οδήγησαν στο να ενισχύσουμε τους δεσμούς αυτούς με τρόπο πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια, τόσο στο πλαίσιο των διμερών επαφών μας, αλλά και στο πλαίσιο του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, αλλά και σε επίπεδο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» τόνισε.

Για τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να κάνουν ένα ποιοτικό άλμα στις διμερείς σχέσεις συνεργασίας μας σε διάφορα επίπεδα. 

«Ιδίως όσον αφορά την πτυχή των οικονομικών συνεργασιών και ειδικότερα για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση συνεχούς ροής ελληνικών επενδύσεων, για την ανάπτυξη των εμπορικών μας συναλλαγών και την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας στους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας. Δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της όγδοης τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2020, για να γίνουν βήματα προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων έργων» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, οι σημερινές διαβουλεύσεις εστίασαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης στο πλαίσιο των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και δεδομένης της υιοθέτησης ιδεολογικών πολιτικών που στηρίζουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες. 

«Συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, μαζί με όλες τις φιλικές μας χώρες, με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, επιδιώκοντας να παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων. Διατηρούμε τις συνθήκες εθνικής ασφάλειας από τη μία, και από την άλλη επωφελούμαστε των διαθέσιμων φυσικών πόρων» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως βάσει αυτού του οράματος, επαναβεβαιώσαν το γεγονός πως η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που βασίστηκε στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου αλλά και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και στις δύο χώρες ώστε να επωφεληθούν από τους άφθονους πόρους της Μεσογείου. 

Επιπλέον, δήλωσε ότι η θέσπιση του Eastern Mediterranean Gas Forum κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα συμφέροντα των λαών των συμβαλλόμενων χωρών, σε σχέση με τα αποθέματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάθε χώρα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το δικαίωμα να διερευνήσει τους πόρους στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σεβόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης χαιρετίζοντας και τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους προς την ίδια κατεύθυνση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ανανεώσαμε τη στήριξή μας προς την αρχή μιας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, βάσει και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θίξαμε και το ζήτημα της επίδρασης που έχει η υφιστάμενη κατάσταση στη Λιβύη σε ολόκληρη την “περιφερειακή γειτονιά” μας, υπογραμμίζοντας πως μια συνολική πολιτική λύση στη Λιβύη είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί σταθερότητα σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

«Αναλύοντας τι προϋποθέτει αυτό με μια ουσιαστική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, μέσω απόλυτης συμμόρφωσης με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, των συμπερασμάτων της «Διαδικασίας του Βερολίνου» αλλά και της Διακήρυξης του Καΐρου, κυρίως σε ό,τι αφορά την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης, εξουδετερώνοντας τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις και ενοποιώντας τους κρατικούς θεσμούς. Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν δραστικά οι ξένες παρεμβάσεις που αποσταθεροποιούν τους θεσμούς, μεταφέροντας ξένους τρομοκράτες, αλλά και οπλισμό με στόχο την στήριξη των εξτρεμιστών» σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να εντείνουμε την προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τα κράτη που την στηρίζουν και υιοθετώντας κρίσιμες πολιτικές και θέσεις, ώστε να φέρουμε προ των ευθυνών τους τα κράτη που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στηρίζοντας αυτές τις ομάδες μέσω χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και εξοπλισμού, προσφέροντας ασφαλή καταφύγια, αλλά και μιντιακές πλατφόρμες για την υποκίνηση του τρόμου» είπε στη συνέχεια.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατίας επισημαίνοντας ότι συμφώνησαν πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε θρησκεία, οποιονδήποτε πολιτισμό και καμία γεωγραφική περιοχή. «Τονίσαμε την αναγκαιότητα να διατηρήσουμε τις αξίες της μετριοπάθειας και μια κουλτούρα ανοχής, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο να σεβόμαστε τις διαφορετικές πεποιθήσεις και να απορρίπτουμε κάθετα επιθέσεις και προσβολές σε βάρος ιερών θρησκευτικών συμβόλων, θίγοντας ανθρώπους και διασπείροντας το πνεύμα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας» εξήγησε.

Κλείνοντας, ο κ. Αλ Σίσι συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «πραγματικό ενδιαφέρον» που επιδεικνύει για την ανάπτυξη όλων των παραμέτρων της συνεργασίας και του συντονισμού, ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την φίλη Ελληνική Δημοκρατία. 

«Εύχομαι ειλικρινή επιτυχία στην προσπάθειά σας να οδηγήσετε την χώρα και τους φίλους Έλληνες σε διαρκή σταθερότητα και περαιτέρω ευημερία» κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή