Κανένα σημάδι αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής από Ερντογάν

Κανένα σημάδι αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής από Ερντογάν

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ημέρα άφιξης του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επέλεξε η Αγκυρα για να ανακοινώσει την ανανέωση της NΑVTEX του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η νέα οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελλόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου. Αναλυτές εκτιμούν πως η επίσπευση της ανακοίνωσης της νέας ναυτικής οδηγίας που αφορά το τουρκικό σεισμογραφικό, είναι ένα μήνυμα της Τουρκίας προς την Αθήνα για τις συχνές επαφές που έχει με το Κάιρο. Η προηγούμενη NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις» έληγε στις 14 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και τονίζει πως η Αγκυρα ανακοινώνει σεισμικές έρευνες «σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Αθήνα αναφέρει πως «καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητεί από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX».

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, δεν έδειξε κανένα σημάδι αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας κι αφού υποστήριξε πως στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο. «Σε περίπτωση που σταματήσουν να κακομαθαίνουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, τότε πιστεύουμε πως σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτή μια δίκαιη συμφωνία», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην υπόθεση της παραίτησης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και επαίνεσε όσα έχει κάνει ως υπουργός Ενέργειας στο παρελθόν, αλλά δεν είπε τίποτα για τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών. «Ευχαριστώ τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ και προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του λαού μου. Στην πορεία αυτή βρήκε ευκαιρία την παγκόσμια οικονομική κρίση και προμηθευτήκαμε δύο σεισμογραφικά σκάφη αλλά και τρία γεωτρύπανα κι αυτό ήταν επιτυχία οικονομικής διαχείρισης. Ο ίδιος μας ζήτησε να αποχωρήσει για λόγους υγείας κι εμείς αποδεχθήκαμε το αίτημά του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ειρωνικά σχόλια

Πάντως, ο τρόπος αποχώρησης ή απομάκρυνσης του Αλμπαϊράκ που έγινε μέσω Instagram έχει προκαλέσει τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενερ ανέφερε πως «πριν από λίγους μήνες ένας υπουργός του (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού) είχε υποβάλει την παραίτησή του μέσω twitter. Τώρα, ο γαμπρός του παραιτήθηκε μέσω Ιnstagram.

Στο επόμενο διάστημα περιμένουμε έναν άλλο “επιτυχημένο” υπουργό της κυβέρνησης, ίσως τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής, για να παραιτηθεί μέσω ντουέτου που θα κάνει στο Tik Tok!», δήλωσε. Ο Αλμπαϊράκ δεν συμμετείχε στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών «για λόγους υγείας», όπως δήλωσε ο διάδοχός του στο υπουργείο Λουτφί Ελβάν.

Ο Ερντογάν, πάντως, μίλησε για «αλλαγές» στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και υποσχέθηκε «μεταρρυθμίσεις» κυρίως στη Δικαιοσύνη και στην οικονομία για να επιστρέψουν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η ομιλία του προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές και η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή